Писателят Салман Рушди остава в тежко състояние, след като вчера

...
Писателят Салман Рушди остава в тежко състояние, след като вчера
Коментари Харесай

Кой е нападателят на Салман Рушди?

Писателят Салман Рушди остава в тежко положение, откакто през вчерашния ден беше атакуван с нож в щата Ню Йорк. Нападателят е арестуван от полицията. Това е 24-годишният Хади Матар от Ню Джърси. Засега претекстовете му са незнайни. Колеги на писателя и международни политици осъдиха случилото се като офанзива против свободата на словото. Авторът на " Сатанински строфи " от години получава смъртни закани поради творчеството си.

След дълга интервенция Салман Рушди е на командно дишане и не може да приказва. Той може да остане без едно око, нервите на едната му ръка са прекратени, обиден е и черният му дроб, заяви литературният сътрудник на писателя Андрю Уайли.

Рушди беше пронизан с нож преди да изнесе лекция на конференция в американския град Шътокуа. Нападателят е арестуван на място. Той си е купил билет за събитието, където не е имало специфични ограничения за сигурност. 24-годишният Хади Матар е гражданин на щата Ню Джърси. Той е наследник на емигранти от Ливан. Полицията обискира дома му.

" Засега няма признаци за претекст. Но ние работим с ФБР и шерифството и ще определим какъв е този случай, какви са претекстовете за нападението ", съобщи Юджин Станишевски, полиция на щата Ню Йорк.

Докато Салман Рушди се бори за живота си, негови сътрудници изричат състрадание и поддръжка. Световната асоциация на писателите и доста политици осъдиха жестокото нахлуване.

" Той е жертва на подло нахлуване от силите на омразата и варварството. Неговата битка е и наша битка, тя е универсална. Днес, повече от всеки път, ние сме на негова страна ", добави президентът на Франция Еманюел Макрон.

Това е офанзива против човешките свободи, уточни шефът на Британската хуманистична асоциация.

" Салман е прочут като смел бранител на изобретателните мислители, на писателите - бранител на свободата на словото, свободата на избора и мисълта, на демокрацията и отворените общества ", сподели още Андрю Копсън, Хуманисти Англия.

Салман Рушди е обект на смъртни закани към този момент над 30 години. Всичко стартира с публикуването на неговия разказ " Сатанински строфи " през 1989 година. Той е подложен на критика за осквернение и починалият към този момент ирански аятолах Хомейни издава фетва или декрет със смъртна присъда за Рушди.

За убийството му е оповестена премия от близо 3 млн. $. Писателят е заставен да се укрива близо 10 години и въпреки Техеран да се дистанцира от фетвата, настроенията против писателя остават.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР