Писателят Салман Рушди, който бе опериран и се възстановява в

...
Писателят Салман Рушди, който бе опериран и се възстановява в
Коментари Харесай

Френски философ призова Салман Рушди да бъде удостоен с Нобелова награда за литература

Писателят Салман Рушди, който бе опериран и се възвръща в болница, откакто бе атакуван преди лекция в институт в Съединени американски щати, би трябвало да получи Нобеловата премия за литература, която се връчва през октомври, прикани френският мъдрец Бернар-Анри Леви в публикация в " Журнал дьо диманш ", заяви Българска телеграфна агенция, цитирайки Агенция Франс Прес.

" Не мога да си показва различен публицист с неговата смелост през днешния ден, който да я заслужава повече от него. Кампанията стартира в този момент ", написа Бернар-Анри Леви. Заплашен от гибел след " фетва " от Иран от 1989 година поради книгата си " Сатанински строфи ", Салман Рушди бе прободен с нож 10 пъти в петък.

Според регламента за Нобеловата премия за литература петимата финалисти за най-висшата премия за писатели е утвърден още през май и в този момент журито чете техните творби.
Списъкът с финалистите се пази в загадка и не се знае дали в него не попада и Салман Рушди, който постоянно е посочван като претендент. Решението на журито ще бъде оповестено през октомври в Стокхолм.

В публикацията си " Безсмъртието на Салман Рушди " именитият френски мъдрец показва, че от тридесет години писателят е наказван за свободните си текстове и към този момент заслужава отплата. Според Леви нападението над Рушди е терористичен акт освен против него и творбите му, само че и против всички книги и всички думи на света.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР