Писателят Христо Карастоянов почина месец преди да навърши 74 години.

...
Писателят Христо Карастоянов почина месец преди да навърши 74 години.
Коментари Харесай

Отиде си писателят Христо Карастоянов

Писателят Христо Карастоянов умря месец преди да навърши 74 години. Тъжната новина оповестиха негови близки.

Погребението ще се състои на следващия ден, 24 януари, от 15.00 часа на ямболските гробища.

Христо Карастоянов е роден на 22.02.1950 година в Тополовград. Завършва гимназия в Ямбол (1967) и българска лингвистика в Пловдивския университет (1981). Бил е редактор на разнообразни периодически издания, виновен секретар на в. „ Народен приятел “, драматург и шеф на Държавния куклен спектакъл в Ямбол. Редактирал е голям брой книги на млади български създатели.

Литературният му дебют в периодическия щемпел е с описа „ И идват моменти, когато... “ във в. „ Народна войска “ (1974). Публикува още в списанията „ Пламък “, „ Септември “, „ Отечество “, „ Тракия “, „ Юг “, „ Хоризонт “, „ Море “ и във вестниците „ Пулс “, „ Литературен фронт “, „ Народна просвета “, „ Стършел “, „ Студентска естрада “ и други

Карастоянов е създател на повече от 30 книги с разкази, романи, повести, новели, пиеси, очерци, стихотворения. Характерна за текстовете му е постмодерната конструкция на създаване, в която е изключително застъпена фрагментарността. Писателят основава ексцентрични, колоритни, невероятни персонажи, обрисувани компактно и детайлно. Те са вплетени в матрицата на времето, което, както и животът, е основен претекст в творбите му. В текстовете си създателят автентично смесва минало и настояще. Той има емфатичен афинитет към създаване на исторически персони (Нефертити, принцеса Анастасия Романова, Гео Милев, Георги Шейтанов и др.). В творчеството му може да се открие въздействие от Йордан Радичков, Михаил Булгаков, Габриел Гарсия Маркес, Джеръм Селинджър, Кърт Вонегът.

Освен в литературата Карастоянов се изявява и в региона на публицистиката с голям брой публикации и есета в разнообразни периодически издания, създател е и на първото монографично проучване за писателя Матвей Вълев (1982).

Постановката на Иван Добчев „ Гео “, основана по романа на Карастоянов „ Една и съща нощ “, е играна с огромен триумф на сцената на Народния спектакъл, а по негови разкази е сниман филмът „ Следвай ме “ на режисьора Дочо Боджаков.

Христо Карастоянов е притежател на редица литературни награди, измежду които премия на празниците за дебютна литература Южна пролет, Хасково (1982), премия на Съюза на българските писатели за журналистика и документалистика (1999), Хеликон (2012 и 2014), Национална литературна премия Елиас Канети (2014).
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР