Писателят Георги Господинов спечели една от най-големите централноевропейски награди за

...
Писателят Георги Господинов спечели една от най-големите централноевропейски награди за
Коментари Харесай

Георги Господинов с една от най-големите литературни награди в Европа

Писателят Георги Господинов завоюва една от най-големите централноевропейски награди за литература „ Ангелус “. Романът му „ Физика на тъгата “ беше разгласен за най-хубавата книга на полски език за 2019 година на гала във Вроцлав. Преводът е на Магда Питлак, която също получава премия.

Думи на отличената единствено преди дни с Нобел за литература Олга Токарчук стоят на полското издание на „ Физика на тъгата “. Според нея с книгата на Господинов полският четец най-накрая се среща с един разказ, който е част от европейския книжовен канон. Тя беше измежду първите, които поздравиха създателя. Именно на фестивала „ Бруно Шулц “ във Вроцлав беше първото появяване на Токарчук в родната й Полша след оповестяването на Нобела.

От сцената на спектакъл „ Капитол “ Георги Господинов показа, че за първи път е бил във Вроцлав преди 20 години тъкмо по покана на Токарчук и че тя е измежду хората, които постоянно са го окуражавали. „ Сега Вроцлав е град, който би трябвало да чества литературата. Ангелът на литературата довечера беше с мен, само че и с всички хора в този град “, сподели създателят.

За премията „ Ангелус “ Георги Господинов беше отличен измежду шестима писатели от Австрия, Чехия, Русия, Украйна. Отличието за първи път отива при българин, като Господинов е бил номиран за него и преди години за сборника си с разкази „ И други истории “.

Нобелистката Светлана Алексиевич, украинецът Юрий Андрухович, роденият в Сараево Миленко Йергович също са получавали премията, която се връчва от 2006 година.

Междувременно осмото българско издание на „ Физика на тъгата “ с корица от Теодор Ушев още може да се откри в книжарниците. На 17 ноември следва и българската премиера на едноименната анимация, която е вторият кино план на тандема Ушев-Господинов. Прожекцията ще е в зала 1 на НДК и е част от програмата на „ Киномания “.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР