Писателя Георги Марков, който вчера щеше да навърши 95 години.

...
Писателя Георги Марков, който вчера щеше да навърши 95 години.
Коментари Харесай

Думите на Георги Марков 95 години след рождението му: Живите затварят очите на мъртвите, а мъртвите отварят очите на живите

Писателя Георги Марков, който през вчерашния ден щеше да навърши 95 години. За тежестта на свободата и кървавия път към истината ще научим от неговия братовчед – Любен Марков. С него ни среща Станчо Станчев.

В годините на социализма, когато властта постанова визията за истина, когато свободата е следена, когато думите са оръжие, Георги Марков става жертва на личната си страна поради словото, което не може да премълчи.

Писателят е роден на 1 март 1929 година, дипломира се като инженер-химик, само че животът му минава в писане на сюжети, постановки, есета, публикации. Остава в историята с богато творчество, надарено перо и печалната си орис на отстъпник във Англия.  

Любен Марков е публицист, братовчед на Георги Марков и пази наследството на писателя. " Аз износвах неговите облекла като младеж, бяха такива гладни години “, спомня си журналистът с роман пред bTV.

Първите креативен триумфи на Георги Марков се появяват през 50-те години на XX век, романът му " Мъже “ печели премията на Съюза на българските писатели, даже е сценарист на сериала " На всеки километър “. 

" Георги е човек, който постоянно – и преди да замине, се слага в състояние да бъде издирван, да бъде нужен, в известна степен той е използван. Но по този метод си беше извоювал свободата да може да пътува “, споделя Любен Марков.

" Хич не ме блазни мисълта, че един ден по улиците щяло да потече материално благополучие и че във всеки дом щяло да има цветна телевизия, когато животът е обезцветен даже във връзка с кръвното си наличие “. (Из " Есе за унижението ", Георги Марков)

По-голямата част от творчеството на Георги Марков бива заклеймявано като " идеологически неточно “ и " антиобществено “ поради рецензията му към социалистическото общество. На 15 юни 1969 година писателят взема решение да напусне България. Бяга във Англия, където стартира работа в редакциите на Би Би Си (BBC), Дойче веле и Свободна Европа, там основава и своето семейство.

" Георги има доста тъкмо определение за какво остана на Запад. Борбата или животът в България беше подобен, че в един миг, с цел да оцелееш, би трябвало да приличаш на тези, с които се бориш “, разяснява неговият братовчед.

На 7 септември 1978 година след конфликт със инцидентен минувач в Лондон, Георги Марков усеща необичайно убождане. В идващите няколко дни положението му се утежнява. На сутринта на 11 септември умира. За палач се сочи италианецът Франческо Гулино.

Любен Марков  събира всички проучвания, показания и обстоятелства към убийството. Данните насочват за гарант българските секрети служби.

95 година след рождението на Георги Марков истините, които той ни завеща не престават да бъдат годни: " Живите затварят очите на мъртвите, а мъртвите отварят очите на живите “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР