Писателката Здравка Евтимова е носителят на Голямата награда „Христо Г.

...
Писателката Здравка Евтимова е носителят на Голямата награда „Христо Г.
Коментари Харесай

Награди Хр.Г.Данов и призове Орфеев венец и Златна четка в Пловдив

Писателката Здравка Евтимова е носителят на Голямата премия „ Христо Г. Данов “ за повсеместен принос в националната книжовна просвета. Тя се дефинира от министъра на културата и беше оповестена на тържествена гала в къщата музей „ Хр. Г. Данов “ в Стария град.

Отличието ще ѝ бъде връчено персонално на обособена гала в Министерството на културата.

Книгите на Здравка Евтимова, която е и преводач, са преведени в 35 страни, а нейни произведения са включени в учебните стратегии на наши и други страни.

В останалите категории, след гласоподаване от 8-членно жури, премия „ Хр. Г. Данов " в категорията Издателство, която се дава от кмета на община Пловдив, и е с парична стойност от 1700 лв., отиде при Издателство „ Просвета – София. “

В категорията Автор на българска художествена литература оценката получи Вивиан Асса, създател на книгата „ Моят Шабат “ на издателство „ Факел “.

Албена Стаменова е с националната премия за превода си на книгата „ Писма до Украйна “, създател Юрий Андрухович, издателство „ Парадокс “.

Отличие „ Хр.Г.Данов “ за Автор в региона на хуманитаристиката е за Хюсеин Мевсим, създател на книгата „ Земя пределна. Страници от българо-турските културни връзки “, издателство „ Жанет 45. “

За Автор на издание за деца е отличена Тони Шан (Антоанета Николова), създател на книгата „ Приказки за страната Е “, издателство „ СОНМ “.

За Художник или дизайн и оформление на книга е предпочетен Кирил Златков.

В категорията Представяне на българската книга наградата е за Lexicon - Платформа за българска литература.

В категорията Библиотечно дело печели Регионална библиотека „ Христо Смирненски “ – град Хасково.

Националната премия „ Хр. Г. Данов “ се връчва от 1999 година и се провежда от Министерството на културата и община Пловдив.

По-късно, на Античния спектакъл, бяха оповестени и оценките " Орфеев венец " и " Златна четка " на фестивала " Пловдив чете ", проведен от издателство Жанет 45.

Носителят на Орфеев венец в това 18-то издание е Виктор Самуилов, публицист и преводач, сценарист и създател на книги за деца и възрастни.

Отличието " Златна четка " се присъжда на Люба Халева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР