Писателката Мона Чобан ще представя България като член на журито

...
Писателката Мона Чобан ще представя България като член на журито
Коментари Харесай

Писателката Мона Чобан в журито на елитен кинофестивал

Писателката Мона Чобан ще показва България като член на журито на влиятелния интернационален кинофестивал в столицата на Башкирия - Уфа, от 24 до 27 август т.г.
Четвъртото издание на кинофестивала за обществено, мотивационно и етническо кино " Серебряный Акбузат " ще показа 48 филми от Русия и още 15 страни.
Журито ще селектира кинопродукции от Непал, Иран, Индия, Индонезия, Литва, Франция, Полша и други точки на света. Сред тях са два кино лентата номинирани за " Оскар ", спечелили на разнообразни кинофоруми, ще има и съветска приемиера.
Сред почетните посетители на фестивала са кинорежисьорът Кшищоф Зануси и известни кинокритици, режисьори и артисти от някогашните съветски републики.
Председател на седемчленното жури е артистът Сергей Шакуров, а в него са четирима кинорежисьори от Русия и Испания, продуцентът и дизайнер Сергей Шанович и писателката от България Мона Чобан. Тя стана известна като първата българска авторка на " чик-лит " романи - четива като " Сексът и Градът ", които описват истории на градските дами.

Родом е от Плевен. Завършва " Поезия " в Литературния институт " Максим Горки " в Москва. През 1999 година с български писатели и поети основава Сдружението " Орден на трубадурите средиземноморци ", което провежда първата среща на средиземноморски поети от 12 страни. Координатор е в съветските кино продукции " Турски гамбит " и " Майстора и Маргарита ". След това живее в Париж. Книгите й " Сексът не е мотив за запознанство ", " Никакви мъже повече " и " Раз Два Три ", " Париж-18 " стават известни четива. Сред творбите й има и алманах с новели и роман-антиутопия, а последният й разказ „ Доста “ дефинира като тайнствен натурализъм. От няколко години тя живее и развива арт ателие " Артел 13 " в съвсем обезлюденото смолянско село Киселчово.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР