Писателите Никълъс Басбанес (Nicholas Basbanes) и Никълъс Гейдж (Nicholas Gage)

...
Писателите Никълъс Басбанес (Nicholas Basbanes) и Никълъс Гейдж (Nicholas Gage)
Коментари Харесай

Писателите обвиняват OpenAI и Microsoft в кражба на интелектуална собственост за обучението по AI

Писателите Никълъс Басбанес (Nicholas Basbanes) и Никълъс Гейдж (Nicholas Gage) заведоха дело във федералния съд на Манхатън против Microsoft и OpenAI. Те упрекват фирмите, че употребяват техните литературни творби без единодушието на създателите за образованието на AI-модели, в това число и фамилията GPT.

В новия групов иск, заведен в петък, са упоменати Microsoft и OpenAI — фирмите, които стоят зад създаването на усъвършенствани AI-модели. Авторите настояват, че творбите им са нелегално употребявани за образованието на AI-модели, които са станали основата на бизнес-империя за милиарди долари. Авторите също настояват, че Microsoft и OpenAI са взели участие в всеобща и умишлена кражба на творби, предпазени с авторски права.

Това е нов стадий в поредицата от правосъдни каузи, заведени предишния ноември. Тогава писателят Джулиан Санктън (Julian Sancton) стана първият, който заведе дело по едно и също време против двете компании. Съобщава се, че Microsoft е главен вложител в OpenAI и употребява технологията на последния за своя артикул Copilot, наблягайки взаимосвързаността на двете софтуерни компании.

New York Times също неотдавна заведе дело против Microsoft и OpenAI, потвърждавайки, че неговите вести са били употребявани за образованието на AI-модели, без позволение или каквато и да е отплата. Според обявата, ИИ-инструментите могат да генерират текстове, които се повтарят буквално, деликатно обобщават и даже имитират изразителния жанр на техните материали.

Въпреки възходящата вълна от правосъдни каузи, не всички новинарски издания са срещу тяхното наличие да се употребява за образованието на AI. Например, Associated Press даде на OpenAI достъп до своето новинарско наличие за идващите две години, с цел да образова AI-модели, а Politico и Business Insider също подписаха покупко-продажби с компанията за потребление на наличието от техните уеб сайтове за образованието на изкуствения разсъдък.

Тези правосъдни каузи отразяват огромното предизвикателство при балансирането на нововъведенията и зачитането на авторските права. Те акцентират нуждата от ясни правила и етични стандарти при потреблението на интелектуална благосъстоятелност за създаването на модерни технологии.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР