Писател на 2022 г. на Столичната библиотека е Георги Господинов,

...
Писател на 2022 г. на Столичната библиотека е Георги Господинов,
Коментари Харесай

Георги Господинов е писател на 2022 г. в Столичната библиотека

Писател на 2022 година на Столичната библиотека е Георги Господинов, а най-четената книга е „ Опашката “ на Захари Карабашлиев. Те са отличени в 8-мото издание на „ Годишните награди “ на Столичната библиотека, които се връчват през днешния ден, а събитието стартира в този час.

Сред най-четените създатели попадат още Виктория Бешлийска, Георги Бърдаров и Здравка Евтимова, а най-четен стихотворец е Иван Ланджев.Изборът се прави от читателската публика въз основа на статистика от електронния азбучник.

Най-четен създател на научна и научнопопулярна литература е проф. доктор Петър Стоянович, оповестяват още от Столичната библиотека. За най-четен създател на биографични книги е оповестена Катя Зографова, а най-четен детски публицист е Катя Антонова, създател на поредицата за феята Ванилия.

За четец на годината е оповестена Станимира Дойчинова, екскурзовод в НИМ. Дете - четец на годината е осемгодишният Виктор Попов, а измежду по-големите възпитаници това е Александра Петрова.

Читателската публика наСтоличната библиотека, която е най-голямата публичнав България, наброява 81 хиляди души, а читателите през предходната година са се учеличили с 18600, регистрират от там.

Заетите книги за дома през предходната година са били над половин милион, а младежите до 28 години са към този момент 63% от читателската публика.През 2022 година Столичната библиотека е предложила на читателите си близо 21 000 нови заглавия, една четвърт от които са на български създатели.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР