Писането на ръка срещу “тъчването на дисплея. Защо е важно

...
Писането на ръка срещу “тъчването на дисплея. Защо е важно
Коментари Харесай

Писането на ръка срещу "тъчването" на дисплея

Писането на ръка против “тъчването ” на екрана. Защо е значимо за децата да извайват букви с писалка? Разговор с логопеда Милка Игнатова. 

“Ръчното писане засилва доста сетива като досег, зрение даже и аромат. То е от изключителна значимост за развиването на фината и грубата моторика. Детето усъвършенства концентрацията си, възприема информацията по-добре и я запаметява ”, съобщи Игнатова.

“Грубата моторика се развива още в ранна детска възраст, придвижвания като дърпане, скачане, катерене, пълзене даже още от началото, когато бебенцето стартира да сяда и да прави първите си крачки. Когато детето има добре развита груба моторика това е една добра основа за развиването и на фина моторика - придвижвания на ръцете от китките надолу. Всички свързани неща, които вършат децата с пръстчетата - улавяне, мачкане, лепене ”, прибавя още тя.

Упражненията за фина моторика при децата са от изключителна значимост и могат да бъдат практикувани в домашни условия. Ето няколко образеца:

Нанизване на макарони на конец;Направа на герданчета;Свързване по пунктирана линия;Оцветяване на фигурки в рамка;Писане на букви и числа.

“Колкото по-късно въведем технологиите в живота на детето, то ще има толкоз по-малък интерес към тях след това. Родителите би трябвало да се стараят да заинтригуват детето си с забавни занимания, които да отвличат вниманието му от цифровия свят ”, предлага Игнатова.

Автор: Каролина Занкова

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР