Писането на код във виртуални студиа привлича хиляди почитатели на

...
Писането на код във виртуални студиа привлича хиляди почитатели на
Коментари Харесай

Кодиране на живо може да приземи академичното обучение


Писането на код във виртуални студиа притегля хиляди фенове на програмирането
(снимка: CC0 Public Domain)

Писането на код онлайн в онлайн „ телевизионни ” канали се оказва скъпо средство за образование и развиване на начинаещи и напреднали софтуерни разработчици. Курсове по програмиране на разнообразни езици и платформи, осъществени във виртуални „ студиа ” като Twitch, притеглят хиляди запалени фенове на програмирането.

Този тип образование даже може да бъде сътрудник на академичното ИТ обучение. Докато университетските лекции са по-скоро теоретични и образуват базисните познания в софтуерното инженерство, предаванията с писане на код онлайн показват съответни задания, „ земни ” проблеми и положителни практики.

Един от най-успешните образци за сходно онлайн образование са виртуалните сесии на Джефри Фриц – експерт в.NET технологиите и програмните принадлежности на Microsoft, който от известно време води рубриката „ ” в Twitch. Той бе и преподавател на виртуалната конференция DevReach 2020, проведена тази седмица от Progress.

Фриц е любим на общността на софтуерните разработчици поради ясните, понятни пояснения, които дава, до момента в който показно написа код – онлайн, в действително време, в Twitch канала си. Рожба на майка – детска учителка и татко – систематичен админ, Фриц е покровител на разбирането, че всичко за дадена технология би трябвало да бъде обяснявано налично даже за незапознатите, разбираемо, леко. Това и прави той в канала „ The Live Coders ”.

Заради уменията му да изяснява, почитателите го назовават „ Code Daddy ”. От известно време той даже кани други известни колеги-софтуеристи в предаванията си онлайн, които да покажат тънкости в основаването на код. Над 170 „ стриймъра ” гостуват на лекциите му.

Проектът поражда непринудено. Бидейки добър експерт в технологиите на Microsoft, една ноемврийска заран през 2017 година Джефри Фриц преглежда графика си за презентации и лекции за идните 6 месеца, когато съвсем се отчайва – мероприятията са едно след друго и той едвам смогва. Тогава негова другарка на смешка предлага да организира една от лекциите си виртуално. Запознава го с платформата Twitch.
още по тематиката
Освен, че му икономисва ходенето до залата за презентации, тази сесия демонстрира на Фриц, че общуването с програмисти онлайн е доста по-приятно, доста по-интерактивно, по-живо, занимателно даже. Така се заражда концепцията за канала за шифроване онлайн.

Сред хората, които през днешния ден влизат да слушат живите излъчвания на Джефри, има огромен брой студенти, даже възпитаници. Затова той към този момент обмисля сериозна, добре подредена и структурирана просветителна стратегия, която да стартира да организира в „ The Live Coders ”. Убеден е, че това е скъпо за всички софтуеристи, които желаят да развиват уменията си и да напредват в кариерата. Практическите занятия могат да надграждат и допълват знанието, което студентите добиват в университета.

От своя страна, софтуерните компании имат интерес да поддържат сходни виртуални просветителни занятия, счита Фриц. Самият той се употребява с поддръжката на Microsoft. За своите стрийминг лекции е оборудвал цяло ТВ студио с висококачествена камера, два прожектора, пет екрана, зелен декор зад стола си и професионален микрофон на специфична стойка, който да изолира тракането на клавиатурата.

Курсовете са изцяло съществени, въпреки да минават под знака на смешки и другарски чат. „ Това може да бъде отлична композиция с университетското образование ”, споделя Фриц.

Способността на зрелищния преподавател да води живи излъчвания за сходна материя – основаването на програмен продукт – се оказа скъпа за провеждането на конференцията DevReach 2020. Традиционно тя се провежда в София. Тази година обаче поради рестриктивните мерки в придвижването, форумът се състоя напълно онлайн. Намесата на „ Code Daddy ” оказа помощ форумът да премине безпрепятствено в петте си дни на „ живо писане на код ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР