Писането на добро CV може да бъде едно от най-трудните

...
Писането на добро CV може да бъде едно от най-трудните
Коментари Харесай

10 съвета за успешно CV

Писането на положително CV може да бъде едно от най-трудните провокации при търсенето на работа.

Повечето работодатели прекарват единствено няколко секунди в сканиране на всяка автобиография, преди да я сложат в купчината „ Да “ или „ Не “.

Ето 10-те най-важни съвета за писане на автобиография, която ще обезпечи най-важното изявление:

1. Кратко, тъкмо и ясно

Обикновено автобиографията би трябвало да бъде не повече от две страници формат А4.Работодателите прекарват приблизително единствено 8 секунди в разглеждане на всяка автобиография и сигурен метод да се приземите на купчината с отхвърлените CV-та е да им изпратите цялата си житейска история.Нека вашата автобиография бъде къса, точна и съответна. Запазетедребните елементи за изявлението.

Всички сме го правили.РазпращамеедноисъщоCV на доста работодатели, с цел да спестимвреме... Грешно!Отделете време, с цел да приспособите автобиографията си за всяка позиция, за която кандидатствате.Проучете компанията и използвайте обявата за работа, с цел да определите точнокакви умения би трябвало да им посочите.Те ще оценят вашето изпитание.

3. Включете мотивационно писмо

Използвайте малко персонално изказване, с цел да обясните за какво сте най-добриячовек за позицията.Това би трябвало да бъде отразено във вашето мотивационно писмо.

4. Запълнете празните места

Оставянето на явни пропуски в автобиографията ви незабавно прави работодателите подозрителни.Ако сте били без работа известно време, това може да ви тормози, само че изложете позитивите от този интервал.Участвали сте в някакъв курс? Работили сте над координацията си? Не пропускайте да добавите тези неща.

5. Поддържайте го настоящо

Трябва да поддържате CV-то си настоящо, без значение дали търсите работа, или не.Всеки път, когато се случи нещо значимо в кариерата ви, запишете го, с цел да не забравите по-късно нещо, което може да е значимо.

6. Грешките

Работодателите нистинатърсят неточности в автобиографиите и в случай че ги намерят, това ви показва в неприятна светлина.Ако не сте сигурни, използвайте стратегия за инспекция на правописа или помолете някой различен да ревизира още веднъж какво сте написали.

7. Кажете истината

Всеки лъже в автобиографията си, нали?Не!Спрете.Грубите неистини в автобиографията ви могат да ви основат куп неприятности, когато става въпрос за това работодателите да ревизират вашето минало и рекомендации.Последното нещо, което желаете, е да започнете работа и по-късно да я загубите поради неистина.Може също по този начин да бъдете хванати на стадия на изявлението, когато ненадейно не можете да отговорите на въпроси по отношение на това, което твърдите, че знаете. Това може да бъде доста сконфузно.

8. Числа

Това може да звучи скучно, само че като подкрепяте достиженията си с цифри, това прави възможностите ви доста по-големи.Когато пишете трудовата си история, не казвайте просто, че сте нараснали продажбите;кажете им, че сте нараснали продажбите със 70% за интервал от шест месеца. Големите цифри са изключително положителни, само че въпреки всичко не забравяйте точка 7 от нашия лист.

9. Естетическо оформление

Живеем в свят, в който имиджът е всичко и това важи и за вашето CV.Отделете малко време, с цел да го оправите. Използвайте точки и направете изреченията къси.Използвайте трика на графичния дизайн да оставите бяло пространство към текста и сред категориите, с цел да извършите оформлението красиво и елементарно за четене.

10. Ключови думи

Ако сте качили автобиографията си на уебсайт за работа, тъй че експертите по асортимент на личен състав да могат да ви намерят, основните думи са доста значими.Длъжностите и настоящите думи за работа ще оказват помощ на търсачката да избере вашето CV от купчината.Кандидат за маркетинг може да спомене SEO (оптимизация за търсачки), пряк маркетинг и цифров маркетинг измежду опита и уменията си, да вземем за пример... Ако не сте сигурни, потърсете онлайн и вижте какви думи постоянно се загатват, когато въвеждате длъжността си.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР