Пирола е вариант, който се появи в средата на месец

...
Пирола е вариант, който се появи в средата на месец
Коментари Харесай

Проф. Радостина Александрова:Пирола е вариант, за който все още няма достатъчно информация

Пирола е вид, който се появи в средата на месец август. Няма данни все още за нещо по-различно като тежест на клиничната картина. 58% от хората са били със признаци, 42% са били без признаци. Симптомите са общоприети: температура, болки в гърлото, в мускулите, в ставите, отмалялост, неразположение. Няма прогнози за нещо трагично, което да се случи и да ни върне към тези тежки картини с претъпкани отделения. Най-уязвими са хората над 65 години. Това сподели за Bulgaria ON AIR вирусологът от Българска академия на науките проф. Радостина Александрова.

По думите ѝ през първите 8 месеца на тази година 63% от хората, които са приети в болница с Ковид-19, са били над 65 години.

На въпроса следи ли се зачервяване на очите при подварианта Пирола проф. Александрова отговори, че и при други разновидности и вируси се появява.

„ Не бива да пипаме очите си, без да сме измили ръцете си. Лигавицата на окото би могла да бъде входна врата ", предизвести вирусологът.

" Това е вид, за който към момента няма задоволително информация. Още през август беше засечен по едно и също време в няколко страни и то при хора, които не са напускали границите на страната си, нямаше връзка сред случаите. В рамките на 6 седмици съумя да влезе в 23 страни на няколко континента. В Англия имаше един случай, където в болнично заведение беше провокирал локално огнище ", сподели проф. Александрова.

По думите ѝ най-малко 54 типа животни, отглеждани като норките в плен, са чувствителни към вируса.

" Специално за норки и хамстери знаем, че вирусът може да се популяризира измежду тях, може да се върне от тях и към хората. Специалистите бяха впечатлени от огромният брой разновидности на Пирола ", уточни проф. Александрова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР