„Пирогов“ работи нормално. Имаше проблеми със заплатите, но те са

...
„Пирогов“ работи нормално. Имаше проблеми със заплатите, но те са
Коментари Харесай

Доц. Христо Шивачев: Имаше проблем със заплатите в „Пирогов“ заради състоянието на болницата

„ Пирогов “ работи обикновено. Имаше проблеми със заплатите, само че те са от позиция на това, че самата болница беше и е в много мъчно финансово състояние. Това призна в предаването „ Тази заран “ по bTV доцент Христо Шивачев, ръководител на Борда на шефовете на лечебното заведение.

Коментарът му бе във връзка продължаващите и през днешния ден, към този момент трети ден, митинги на чиновници на болничното заведение.

Шивачев изясни, че на медицинския съвет на „ Пирогов “ е било взето общо решение да бъде отсрочено спомагателното материално стимулиране (ДМС) за октомври, само че акцентира, че всички чиновници са получили главните си заплати. Целта е била да се покрият финансови претенции от компаниите снабдители. Уверението на управлението е, че ДМС, дължимо за октомври, ще бъде изплатено преди Коледните празници, сподели той.

Гостът уточни и че това отсрочване е било за да се избегне запорирането на сметки на болничното заведение.

За обвиняванията на протестиращите, че липсват лекарства, даже чаршафи Шивачев сподели: „ Осъществяваме естествена активност, не мога да кажа, че липсват неща, с които да работим. Частично има ограничаване в снабдяването, което е по-скоро като финансова дисциплинираност, само че не и като ограничаване на работата “.

Той уточни, че не счита да подава оставка.

Всеки има правото да каже своите претенции и да получи отговор на въпросите си. В момента в „ Пирогов “ тече инспекция на Медицинския одит съгласно тези претенции, тъй че ще забележим какви са резултатите от нея, сподели още Шивачев.

Според него няма раздуване на администрацията в болничното заведение, а се вършат редица стъпки за оптимизация на активността ѝ.

Шивачев уточни, че отговорностите на „ Пирогов “ са към 21 млн. Според него при встъпването в служба на настоящия шеф на болничното заведение проф. Асен Балтов те са били 18 – 19 млн.

В момента самият Балтов е в чужбина на плануван годишен отпуск.

Вижте целия диалог във видеото: -->

Същевременно през днешния ден чиновниците в „ Пирогов “ ще стачкуват за трети следващ ден. Те са недоволни от ръководството на болничното заведение и упорстват за оставката на Балтов, който съгласно тях е незапознат да ръководи лечебното заведение.

Протестът стартира във вторник, когато бяха дадени образци за скандални съгласно протестиращите назначения и безпричинно раздуване на административни длъжности с високи заплати за сметка на медицински чиновници, чиито хонорари били намалели. Вчера от управлението на болничното заведение разпространиха известие, в което се споделя, че „ Пирогов “ продължава да работи при естествени режим и натовареност, макар „ опитите да се основава напрежение “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР