Пирин е една от най-красивите планини в България, която привлича

...
Пирин е една от най-красивите планини в България, която привлича
Коментари Харесай

Пирин - планината с многото реки

Пирин е една от най-красивите планини в България, която притегля като магнит туристите

Тя предлага невероятни естествени забележителности, биоразнообразие и курорти, които са подобаващи за целогодишен отдих.

Пирин е и регионът с доста планински реки и езера, които също са измежду най-предпочитаните дестинации за посещаване от родни и непознати туристи, които са фенове на екопоходите.



Снимка: Лъки Банско

Когато приказваме за, има някои съществени техни характерности. Най-значимата, която е обвързвана с тяхната локация е, че всички те се вливат или в река Места, или в река Струма.

Първите са реките Глазне, Дисилица и Безбожка

Глазне минава през курорта Банско и е с с дължина от съвсем 25 км. Позната е като една от най-пълноводните реки в региона. Тя е формирана от други две реки - Демяница и Бъндерица. Интересното име на Глазне идва от славянското название на кръглите камъни. Вливащата се в нея река Бъндерица е известна най-много с едноименните езера.

Освен това един от най-красивите и пълноводни водопади в Пирин се намира навръх Бъндерица. Той носи името Бъндеришки скок и е впечатляващ със своите 11 метра височина. Втората съставна река Демяница също образува два водопада. Те са Демянишки скок и Юленски скок.

Река Дисилица извира от Дисилишкото езеро, тече независимо 10-на км, след което се слива с Плешка река. Тя доближава до Добринище.



Снимка: Лъки Банско

Началото на Безбожка река е от едноименното езеро, което се намира под връх Безбог от северната страна на Пирин планина. Много от туристите избират да почиват край бистрите й води и да останат на лов на риба, защото през лятото е богата на балканска пъстърва.

Останалите пирински реки се вливат в Струма. Това са Влахина река, Санданска Бистрица, Пиринска Бистрица и Мелнишка река

Пиринска Бистрица е най-дългата от тях със своите 53 км. Началото й е от Аргировото езеро.
От езеро потегля и Влахинската река. Със своите 27 км тя се радва на пълноводност, най-много когато стартират да се топят ледовете от високите скатове на планината.

Следващата река е Санданска Бистрица, която извира от Тевно езеро

Както издава и името, тя доближава до живописния град Сандански и се влива в река Струма.

Мелнишка река се образува от сливането на Сугарвеската и Доленската река. Тя е с с дължина от 30 км. и по време на целия си път до вливането си в Струма тече в посока юг – югозапад. Мелнишката река минава край Мелник, след това продължава към село Зорница, оттова навлиза в Петричко – Санданската долина, след което от село Марикостиново се влива в река Струма.



Снимка: Лъки Банско

Самата Струма е дълга 415 км.. Почти 300 км от тях са на територията на нашата страна. Така тя се подрежда на шесто място по дължина измежду българските реки. Струма извира на към 250 метра под връх Черни връх във Витоша. Нейният път продължава през Пернишката долина, откъдето навлиза в Чардакския пролом. После продължава в Радомирската долина и в Кюстендилската долина. Пътят й е дълъг и включва още Скринския пролом, при Бобошево излиза от пролома и навлиза в Дупнишката долина. Оттам нататък до прекосяването си на територията на прилежаща Гърция, нейният път включва още още доста клисури и долини, навлиза в Рила, Пирин и Славянка.

Пирин е българската планина, в границите на която има огромен брой езера и езерни комплекси. Тук са ситуирани освен доста пълноводни и бистри реки, само че също по този начин необикновено забележителни водопади и водоскоци. Затова се смята, че е една от най-водните планини.

Те са ситуирани в Северен, Среден и Южен регион на планината. Наличието им е един от главните фактори за многообразието на растения и животни, които са значима част от резерватите на територията и на националния парк “Пирин”.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР