Пирамидите в Гиза съществуват от хиляди години, а тази седмица

...
Пирамидите в Гиза съществуват от хиляди години, а тази седмица
Коментари Харесай

50 години световно наследство на ЮНЕСКО

Пирамидите в Гиза съществуват от хиляди години, а тази седмица честват 50-та годишнина – като част от обектите на международното завещание. Повечето от тези обекти се намират в известни туристически дестинации. Някои страни имат повече от 50, а други – като 12 африкански страни, нямат нито един обект.

 
...този значим текст (Конвенцията за опазването на международното културно и естествено наследство) беше признат с доста добър увод и подобаващи членове. Сред тях е включена нуждата да се сътвори лист на обекти, които да бъдат приети като най-важни за човечеството, което разрешава на интернационалната общественост да работи доста бързо, с цел да ги отбрани от естествени бедствия, спорове и от други проблеми на развиването.
Лазар Елунду Асомо – шеф на Центъра за международното завещание на ЮНЕСКО

Конвенцията за международното завещание работи за опазване и отбрана на своите обекти, които един път вписани, имат достъп до финансиране. Признанието е от изгода за региона, като дава подтик на туризма, само че преимуществото може да бъде нож с две остриета.

 
В международен мащаб едни от най-слабо показаните райони в листата на международното завещание е Субсахарска Африка и арабските страни. Така че има дисбаланс във връзка с статистиката в листата и това е проблем по който ще продължим да работим дружно с държавите-членки.
Лазар Елунду Асомо – шеф на Центъра за международното завещание на ЮНЕСКО 

Очаква се ЮНЕСКО да разгласи проект за деяние по отношение на бъдещето на Конвенцията за международното завещание, с цел да направи листата по-представителен и обектите – по-достъпни и устойчиви.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР