Пионерче с червена връзка редом с още 30-ина пионерчета и

...
Пионерче с червена връзка редом с още 30-ина пионерчета и
Коментари Харесай

Как да се справите с шефа-емоционален манипулатор?

Пионерче с алена връзка паралелно с още 30-ина пионерчета и дружинната ръководителка


И на всички заедно ви се кара, че не сте се подготвили добре за учебния обзор на художествената самоинициатива

Този спомен отпреди 30 години ви спохожда на всяко заседание с шефа.

Той ви наподобява на дружинната ръководителка, тъй като обича да раздава оценки и да прави забележки на всички групово. „ Вие закъснявате “, „ Вие не се справяте “, „ Не съм удовлетворен от вас “ и така нататък Сякаш пред него не стоят 10-ина чиновници, всеки от които има свои отговорности, а някакво аморфно тяло, в което обособената персона няма значение.

И да не сте били дълго в пионерската и в комсомолската организация в миналото, доста вярно ви се набива приликата с един от главните механизми за послушание в социалистическото общество – култа към колективизъм. При него индивидът престава да носи отговорност единствено за себе си, трансформира се във винтче от общ механизъм и му се вменява отговорност за цялото. Даже има подобен девиз от социалистическо време – „ Всеки пред всички за всичко е виновен “. Пред работническия колектив, пред профсъюзната и партийната организация, пред отечественофронтовската в квартала, пред народа и така нататък По този метод доста по-лесно се ръководи, тъй като чувстващият се виновен колектив обезличава обособения член, лишава свободната му воля и го принуждава да крачи в строя.

Вашият началник обаче не е някаква дърта номенклатура, а относително младеж, учил мениджмънт в съвременни университети. Откъде ли му идва тази обич към множественото число?

Много просто – началникът ви е от така наречен прочувствени манипулатори. При тях един от главните способи за ръководство е вменяването на групова виновност.

Този жанр е потвърдено неефикасен, рядко води до триумфи, само че вашата първа цел е да спасите себе си, до момента в който висшестоящите шефове виждат, че не са избрали най-хубавия началник на екипа ви. Или до момента в който вие си намерите друго място, където началникът слага ясни задания, дефинира отговорности на всеки от подчинените си и следи по какъв начин той ги извършва.

За да не се поддавате на прочувствена операция, би трябвало на първо време да осъзнаете, че тя е главно оръжие на шефа ви, което той използва умишлено. За него е по-лесно да укорява всички, вместо да разбере кой си е приключил работата и кой не е, с цел да раздава съответни оценки. Разчита, че когато всички се почувстват отговорни, съзнателните чиновници ще изпълнят дилемите и на мърлячите, с цел да не слушат упреци. Така в последна сметка колективът ще успее и ще наподобява, че ръководителят му е основал нужната организация.

Сигурно е, че в случай че всеки си вършеше работата, вместо едни на носят на гърба си други, общият резултат щеше да е доста по-добър, само че това не е ваша грижа. За вас най-важното разбере кой си е приключил работата и кой не е, с цел да раздава съответни оценки. Разчита, че когато всички се почувстват отговорни, съзнателните чиновници ще изпълнят дилемите и на мърлячите, с цел да не слушат упреци. Така в последна сметка колективът ще успее и ще наподобява, че ръководителят му е основал нужната организация.

Сигурно е, че в случай че всеки си вършеше работата, вместо едни на носят на гърба си други, общият резултат щеше да е доста по-добър, само че това не е ваша грижа. За вас най-важното е да не изпитвате отрицателни страсти, когато началникът ви стартира да сипе упреци към всички. Нали вие сте си изпълнили отговорностите съзнателно, няма за какво да се чувствате отговорни. Да, вие сте част от екипа, само че носите отговорност единствено за това, което ви е предоставено. За цялото отговорност носи таман ръководителят, който в този момент сипе упреци. Осъзнайте, че той стоварва върху вас личната си несръчност, и не допускайте да мислите, че повода е във вас.

Това не е елементарно, тъй като майсторите в операциите съумяват да преиначат обстоятелствата и човек стартира да се съмнява в здравия си разсъдък, в личното си усещане за действителността.

С натякванията си шефът може да ви внуши, че и вие не сте си свършили работата задоволително добре, че сте негодник, лентяй и така нататък Постарайте се да не поддавате, тъй като неговата цел е точна такава – да подмени действителността, с цел да вмени възприятие за виновност на всеки от колектива.

Когато не позволите да го направи персонално с вас, умерено може да прецените и по какъв начин да действате. Ваш избор е дали да положите спомагателни старания, с цел да се свърши груповата работа.

Не бива да си позволявате да изпадате в такова положение, тъй като времето ви в офиса ще стане пъкъл – не стига, че шефът ви е гнусен, ами и сътрудниците си възприемате като врагове.

За да не позволявате началникът да ви тормози, не трябва да се поддавате и на яд. Страшно е неприятно да се работи с подобен човек, само че като се ядосвате, не вършиме нищо на него, а на себе си. И да влезете в открит спор, като му кажете „ Не обвинявайте всички, а проверете съответно кой какво е приключил “, няма да измененията мениджърския му жанр. Той доста добре знае, че тъкмо по този начин би трябвало да постъпи, само че не желае. Затова или ще се заяде съответно с вас, с цел да ви накаже за протеста и ще изкара неверно всичко, което сте работили. Или ще се захване поотделно с всеки от сътрудниците ви, с цел да излезе, че никой нищо не е извършил като хората. Накрая отново всички заедно ще сте отговорни, само че другите ще ви намразят, тъй като абсурдът е бил доста по-унизителен.

Вариант шефът да се заеме в действителност обективно да проучва кой какво е приключил или не е приключил, е доста малко евентуален. Ако искаше това, началникът щеше да го направи и без вие да го призовавате.

Много по-необходимо ви е самообладание. Освен да не се поддавате на опитите му да ви вмени виновност, значимо е да намерите метод да документирате, че изпълнявате съзнателно отговорностите си. Обикновено когато работата на екипа катастрофира, някой принуждава шефа да рапортува какви са съответните аргументи и вини. Или пък идва инспекция от външни за отдела хора, която да откри това. Ето в този миг ще ви е нужно да покажете, че вие вашите отговорности си ги знаете и професионално си ги следвате.

С началник прочувствен манипулатор, който вменява групова виновност, ви е нужна застраховка когато и да е.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР