Pioneer of Belfast се плъзга над водата, тихо и гладко,

...
Pioneer of Belfast се плъзга над водата, тихо и гладко,
Коментари Харесай

„Летящи лодки“: Може ли корабоплаването да бъде екологично чисто?

Pioneer of Belfast се плъзга над водата, безшумно и безпрепятствено, оставяйки малко следи след себе си. Това е първата електрическа работна лодка в света, пусната на пазара. Разработена е от Artemis Technologies - компания, основаната в Белфаст, Северна Ирландия, предава BBC.

Структура под лодката, сходна на крило, повдига корпуса на плавателния съд над водата и по този начин доста понижава съпротивлението. В композиция с електрически мотор, съгласно компанията, лодката може да понижи разноските за гориво с 90%, само че и има капацитет да промени морската промишленост.

Дори при огромни талази и вятър можем да забележим изгодите от летенето над вълните “, споделя Катрина Томпсън, програмен шеф в Artemis Technologies.

Д-р Томпсън е израснал в Сейлъртаун, Белфаст. Тя прекарва детството си в игри на доковете, до момента в който родителите й работят на лодките. Напуска Белфаст, с цел да стане авиационен инженер, като проектира самолети за Rolls-Royce и Bombardier. След това се връща към корените си, като към този момент носи и своя опит.

„ Баща ми не можеше да го разбере “, споделя доктор Томпсън. „ Тогава му демонстрирах дъното на лодката. Той сподели: „ Е, това е крило “.

Artemis сплотява специалисти по моторни спортове, авиационни инженери, експерти по ръководство на полети и физично моделиране, както и военноморски архитекти. Pioneer е с размери 11.5 м и е доста подобаващ за превозване на екипаж до и от офшорни вятърни паркове, споделя доктор Томпсън.

Те би трябвало да се движат против вятъра, с цел да стигнат и да останат там, до момента в който екипажът слезе. Това е маневра, изискваща сила. “

Вълните предизвикват ерозия на брега и загуба на местообитания. На Artemis е разрешено да работи покрай пристанището, с по-високи скорости от другите кораби, заради неналичието на килватер, което дава обещание доста понижено време за пътешестване.

Ние работим в промишленост, която обичайно постепенно приема нови технологии “, споделя доктор Томпсън. „ Ако стартираме в този момент, можем да създадем по-плавно пътешестване към декарбонизация. “

Около 90% от международната търговия се транспортира по море. Международният морски бранш е виновен за съвсем 3% от общите световни излъчвания. Ако беше страна, щеше да е шестият максимален замърсител в света. През 2018 година Международната морска организация (IMO) си сложи за цел до 2050 година да понижи излъчванията с 50% спрямо 2008 година Експертите обаче настояват, че с цел да се ограничи световното стопляне до 1.5C, задачата би трябвало да бъде 100%.
Може ли корабната промишленост да почисти активността си?
На къси дистанции лодките могат да се зареждат от акумулатори, само че за интернационалното мореплаване се счита, че екологичните горива на основата на водород играят централна роля в декарбонизирането на промишлеността. Преминаването към водород обаче ще изисква промени в горивната инфраструктура. Съхранението и разноските са обилни провокации, както и адаптирането на самите кораби, с цел да могат да работят с водород.

За да се оправят с казуса, някои откриватели работят върху радикални технологии. Експерти от университета в Кеймбридж споделят, че синтетичният газ, създаден посредством изкуствена фотосинтеза, може да преодолее пропастта сред изкопаемите горива и чистия водород.

Сингазът, примес от водород и въглероден окис, е значим индустриален промеждутъчен артикул в производството на стандартни горива като бензин “, споделя доктор Върджил Андрей, теоретичен помощник в университета в Кеймбридж. „ Ако можем да произвеждаме синтезиран газ по резистентен метод, няма да имаме потребност от изкопаеми запаси. “

Слънчевата светлина искри по водата на река Кам, повърхността е изпъстрена със златни и червени петна от есенни листа. Едно листо наподобява не на място. Д-р Андрей го защищава от гладна патица.

„ Няма да го изяде “, твърди той.

Пластмасовото покритие, споделя той, би трябвало да е задоволително крепко, с цел да попречи на животните да употребяват това извънредно листо. Всъщност покриването на водната повърхнина до избрана степен, към 50%, не визира дивата природа и може даже да обезпечи изгоди – като попречване на изпарението на водата от напоителните канали, прибавя доктор Андрей.

Д-р Андрей и неговият екип от Кеймбриджкия университет са създали изкуствени листа, които генерират чисти горива от слънчева светлина и вода, като в последна сметка биха могли да работят в огромен мащаб в морето. Човек употребява светлина от синия завършек на спектъра, с цел да създаде О2 от водата. Другият употребява светлина от аления завършек на спектъра, с цел да преобразува въглеродния диоксид и протоните в синтетичен газ или водород. Ултратънките, гъвкави устройства са евтини, самостоятелни и плаващи, споделя доктор Андрей, което значи, че могат да се употребяват за генериране на устойчива опция на бензина, без да заемат място на сушата.

Бихте могли да имате децентрализирано произвеждане на гориво в отдалечени региони – на брегови линии, на езера, покрай острови. Можем да имаме станции за зареждане с гориво за кораби. “

Това е първият път, когато чисто гориво се генерира от вода и, в случай че се усили, изкуствените листа могат да се употребяват в нечисти водни пътища, в пристанища или в морето - и да понижат зависимостта на международната корабна промишленост от изкопаеми горива.

Въпреки че тази технология към момента е надалеч от внедряване, други възраждат способи за транспорт на товари, които съществуват от епохи. Джулия Милмор е основен изпълнителен шеф на Sailcargo, която е учредена през 2014 година в мангровите гори на Коста Рика. Нейнинг флагман, Ceiba, се строи в корабостроителницата в централноамериканската страна. Плавателният съд би трябвало да е приключен през 2024 година Корабът с дължина 45 метра има три мачти, което го прави шхуна в света на ветроходството. Може да транспортира 250 тона товар, което е почти еквивалентно на девет общоприети транспортни контейнера.

Веднъж издигнат, той ще бъде най-големият чист товарен транспортен съд в света “, споделя Милмор.

„ Екипажът знае, че с всеки удар на чук или издърпване на въже, те способстват за доста по-голяма задача – по-голяма от самия транспортен съд. “

Друг освежен транспортен съд, Vega Gamley, закупен от шведско семейство, което е имало кораба от десетилетия, е подготвен да транспортира органично кафе по обективна търговия сред двете Америки. Пътувайки сред Санта Марта, Колумбия и Ню Джърси в Съединени американски щати, Vega ще прави до осем пътувания годишно. Всяко пътешестване ще отнеме 16 дни, с още шест дни престой в пристанища.

Не можем да се конкурираме със скоростта на превоза, работещ с изкопаеми горива, само че е необходим единствено един взор към картата на дейните кораби, с цел да видите дългите седмици времена на очакване отвън пристанищата по целия свят “, споделя Милмор.

Нейните ветроходни кораби могат да транспортират единствено дребна част от товара на съвременен контейнеровоз - някои от които транспортират повече от 20 000 контейнера. Но Милмор споделя, че нейните по-малки лодки могат да избегнат усложненията, които изтезават корабната промишленост.

Консуматорството надвиши мащабите на инфраструктурата. Нашите кораби са в положение да заобиколят това, с помощта на нашите гъвкави интервенции по разтоварване и товарене. Ние се отделяме от пазара, който разочарова нашата среда. “

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинкорабоплаване нездравословни излъчвания лодки биогориво водород ПоследниНай-четениТранспорт 32 „ Летящи лодки “: Може ли корабоплаването да бъде екологично чисто? Любопитно 100 Венецът на имперската държавност Любопитно 788 Хидра – гръцкият остров, неразрешен за коли Любопитно 88 Неизчезващото минало Любопитно 12874 Шведска компания откри най-голямото находище на редкоземни метали в Европа Компании 9164 Прокуратурата разказа Nexo като пирамида от кухи компании с незаконни клиенти Политика 8814 „ Лукойл “ получи възбрана да изнася горива от България Компании 7352 Български и непознати служби претърсват офисите на Nexo в София Всички новиниОще от ТранспортВиж всичкиБуферните паркинги в София към този момент са безвъзмездни за всички пътнициОтново „ ремонт на ремонта “: София връща картите за една линияДепутатите открехнаха вратата за промени в тол системата29 нови трамвая за 97 млн. лева идват в София през 2023 година Следвай ни в обществените мрежи
RSS Получи последните вести на пощаЗапиши меИкономикаБюджет и финансиЕвропариИнфраструктура
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР