Пилотният проект на швейцарския стартъп Sun-Ways ще бъде насочен към

...
Пилотният проект на швейцарския стартъп Sun-Ways ще бъде насочен към
Коментари Харесай

Първият в света „килим“ от соларни панели върху железопътни релси може да генерира електричество

Пилотният план на швейцарския стартъп Sun-Ways ще бъде ориентиран към западната социална железопътна система и ще коства към 437 240 $

Емил Василев преди 18 секунди 0 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 9:00 | 19.03.2023

ChatGPT реши да провежда протест и да избяга от своите създатели 

IT НовиниДаниел Десподов - 8:46 | 20.03.2023

Александър Аузан пред Forbes: „ Русия изгуби основния си коз “

IT НовиниДаниел Десподов - 9:18 | 18.03.2023

Компютърно моделиране сподели, че извънземният живот би трябвало да се търси в зоната на терминатора

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Швейцарския стартъп Sun-Ways е създал механично устройство за разполагане на преносими слънчеви панели по железопътните релси.

Според основания в Швейцария енергиен стартъп, тази иновация може да се приложи на половината от железопътните линии по света.

Зоната сред железопътните линии е задоволително необятна, с цел да се разположат слънчеви панели със общоприет размер, без да се пречи на прекосяването на влаковете, твърди съоснователят на Sun-Ways Баптист Даникерт.

По този метод ние [Швейцария] можем да произвеждаме част от нужната ни електрическа енергия.

казва Данихерт

Големите съоръжения са сложни за създаване заради неналичието на свободно пространство. От друга страна обаче, слънчевите панели сред релсите нямат образно или екологично влияние.

добави той

Какъв е процесът?

Sun-Ways употребява фабрично съединени слънчеви панели в Швейцария. Широките един метър панели просто се слагат сред влаковите линии и се закрепват към релсите благодарение на бутален механизъм.

Влак, основан от швейцарската компания за поддържане на релси Scheuchzer, прави машинален монтаж на „ килима “ от панели.

Според Sun-Ways влакът слага фотоволтаичните панели по продължение на релсовия път „ като разгъващ се килим “ по време на придвижването си.

Инсталирането на слънчеви панели по железопътните релси не е нова идея. Фотоволтаични съставни елементи, инсталирани върху железопътни траверси се тестват от още две компании – италианската Greenrail и британската Bankset Energy.

Въпреки това, в партньорство с EPFL, Швейцарския федерален софтуерен институт в Лозана, Sun-Ways е първата компания, която патентова сходна преносима система.

Данихерт декларира, че „ това е нововъведението “, като съгласно него опцията за премахване на панелите е нужна, с цел да се правят задания по поддръжката, като да вземем за пример шлайфане на релсите. Благодарение на шлайфането на релсите влаковете не престават да се движат по линиите без произшествия.

Генерираната електрическа енергия ще бъде изпращана в електропреносната мрежа и ще се употребява за зареждане на жилища.

От друга страна, потреблението на силата за железопътни интервенции е по-трудно и изисква профилирана технология, съгласно Данихерт.

Експерименталното начинание на компанията към момента има какво да потвърждава. Международният съюз на железниците се притеснява, че панелите могат да развият микропукнатини, да усилят риска от горски пожари или даже да накарат машинистите на влакове да се разсейват от отраженията.

За да предотврати отраженията, които се набиват в очите на машинистите, Sun-Ways твърди, че техните панели са по-издръжливи от стандартните.

50 % от международните железници биха могли да употребяват тази система

Общата дължина на швейцарската железопътна мрежа е 5 317 километра и теоретично цялата може да бъде покрита със слънчеви панели. Това би покрило повърхност, почти равна на 760 футболни стадиони, като се изключат тунелите и местата с лимитирана слънчева светлина.

Железопътната система на страната би могла да генерира 1 тераватчас (TWh) слънчева сила годишно, или към 2 % от общите потребности от електрическа енергия на Швейцария, съгласно Sun-Ways.

Целите на стартъпа се простират оттатък алпийския район. През идващите години Sun-Ways има намерение да разшири обсега си в други райони на Европа, в това число околните страни Германия, Австрия и Италия, както и в Съединени американски щати и Азия.

В света има над един милион километра железопътни линии. Вярваме, че 50 % от международните железници могат да бъдат оборудвани с нашата система.

казва Данихерт

Пилотният план ще се концентрира върху публичната железопътна система на Западна Швейцария наоколо до гара Бутес. Той ще коства към 400 000 швейцарски франка (437 240 щатски долара), съгласно swissinfo.ch, която първа заяви за това.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР