Пилотната програма „Работа“ за наемане на безработни беше успешна и

...
Пилотната програма „Работа“ за наемане на безработни беше успешна и
Коментари Харесай

Зорница Русинова: Очакваме догодина в програма „Работа“ да се включат 10 хил. души

Пилотната стратегия „ Работа “ за наемане на безработни беше сполучлива и един от уговорките на кабинета е да я направи национална. Това сподели в предаването „ Тази заран “ по bTV зам.-социалният министър Зорница Русинова.

Програмата е за нискоквалифицирани фрагменти, тъй като провокациите на пазара на труда за идната година са две – интеграцията на продължително безработните (хора без подготовка, познания и умения, които или въобще не са регистрирани в нашата система, или престояват над 12 – 18 месеца в бюрата по труда, без въобще да могат да стартират работа) и глада за фрагменти от страна на бизнеса – освен за високо-, само че и за нискоквалифицирани.

Тази стратегия взема решение казуса в общините, в които значително най-често общината е шеф. Отделили сме 80 млн. от оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ и чакаме през 2018 година в нея да се включат към 10 хиляди души от 196 общини, където безработица по-висока от междинната за страната, сподели тя.

Дейностите, в които тези хора може да бъдат наемани, са най-разнообразни действия. Даваме опция за общи комунални битови услуги, за услуги в дома, т.е. в случай че един човек е нает за разчистване на паркове или улици, в сезона, в който времето не го разрешава, може да бъде зает с даване на услуга персонален помощник. Няма ограничаване дали работодателят ще е общината или частен шеф.

Идеята на тази стратегия е човек, който няма трудови привички, каквато и да е подготовка, да може да мине през разнообразни специалности, занимания, с цел да натрупа умения. Във времето, в което не работи, сме планували опция да бъде обучаван, тъй като доста постоянно това хора без приблизително и главно обучение, сподели още зам.-министърът.

Тя разяснява и известията, че от следващата година хората в трудоспособна възраст, които не работят, няма да получават обществени помощи – в част от държавната ни стратегия имаме ангажимент да обвържем по-добре заетостта със обществените помощи. По-активно ще бъдат подкрепяни хората, които могат да работят, да стартират работа. В случаите, които този човек отхвърля да стартира работа, има рестрикция, уточни Русинова.

Вижте целия диалог във видеото: -->

„ В България в последните три години има извънредно положителна наклонност за спад на безработицата, сега тя е малко под 6% – доста по-ниско от средноевропейската и ни подрежда наедно със страни като Швеция и Германия – сподели още Руснова. – Има градове, в които безработицата е съвсем нулева. Дори град като Монтана, който е в най-бедната част от Европа, безработицата е към 5% “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР