Пилотите в MotoGP изпробваха за първи път система за радио

...
Пилотите в MotoGP изпробваха за първи път система за радио
Коментари Харесай

MotoGP с първи тестове на радио връзка с пилота

Пилотите в MotoGP изпробваха за първи път система за радио връзка, сходна на тази в автомобилните спортове, по време на вчерашния тестов ден на „ Мизано “.

Don’t worry, Fabio isn’t listening to music during today’s

He is testing the new communications system that would be used for safety reasons, to warn riders of on-track hazards.
— PETRONAS SRT (@sepangracing)
Системата, която в началото ще се употребява единствено от страна на спортния шеф, който ще уведомява водачите за заплаха на пистата посредством авансово записани известия, получи смесени реакции от състезателите в кралския клас.

Според Андреа Довициозо (Ducati), самите известия се чуват безпроблемно, само че слушалките, които за разлика от тези употребявани в автомобилните спортове не са отлети по отношение на формата на ухото на състезателя, а са най-обикновени такива, не изолират задоволителни добре шума напразно и това прави мъчно за водачите да чуват работата на своя мотор.

„ Изпробвахме системата и тя е добра, звукът е явен и чуваш идеално известието, което ти се подава. За жал, самите слушалки би трябвало да се трансформират, тъй като заради неналичието на тапите, с които обичайно караме, не можех да слушам мотора поради мощния вятър “, разяснява италианския играч. Неговото мнение бе подкрепено и от Жоан Мир (Suzuki) и Пол Еспаргаро (KTM), като и тримата водачи се изрекоха в поддръжка на въвеждането на сходна система, само че единствено в случай че тези проблеми бъдат изгладени.

Some things are just mandatory |
— MotoGP™ (@MotoGP)
А концепцията за въвеждането на директна радио връзка към водач пристигна след случаите, които се случиха по време на двата спортни уикенда на „ Ред Бул Ринг “ в Австрия предишния месец, когато водачи и от трите клас не реагираха в точния момент на сигналите подавани им посредством знамена от страна на маршалите край трасето.

„ Това бяха в действителност първични проби. Искахме да изпробваме две съществени неща. Първо дали водачите ще чуват ясно известията и втора, дали те ще бъдат разконцентрирани от тях в случай че те бъдат подадени по време на завой, или различен миг на висока централизация. И в двата случая резултатите бяха доста положителни за водачите, с които разговаряхме. Така че можем да кажем, че сме удовлетворени от този първи ден “, съобщи шефът на собственице на шампионата Dorna Sport, Кармело Еспалета.

New parts, and possibly a new direction ahead of the?

Here is the full story from the!
— MotoGP™ (@MotoGP)
Все още не ясно по кое време ще бъде възможното въвеждане на тази система, като проектите са в бъдеще връзката да бъде отворена и за самите тимове.

А най-бърз във вчерашния тест бе Маверик Винялес (Yamaha), като той остана пред Такааки Накагами (LCR Honda) и Йоан Зарко (Avintia Ducati).

The sun sets on the!

Here's the full classification from today's action
— MotoGP™ (@MotoGP)
Сезонът в MotoGP продължава този уикенда с Гран При на Емилия-Романя, което също ще се организира на „ Мизано “.
Снимки: ©Getty Images
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР