Пилотите на скандинавската авиокомпания САС (SAS) започнаха безсрочна стачка след

...
Пилотите на скандинавската авиокомпания САС (SAS) започнаха безсрочна стачка след
Коментари Харесай

Скандинавска авиолиния отмени близо 700 полета заради стачка на пилоти

Пилотите на скандинавската самолетна компания САС (SAS) започнаха безсрочна стачка след неуспеха на договарянията за размера на възнагражденията, което наложи на провозвача да анулира на процедура всички свои полети, съобщи Асошиейтед прес.

Отменени през днешния ден са 673 полета, което ще засегне 72 000 пасажера, осведоми БНР.

Преговорите сред компанията и синдиката на водачите са ориентирани главно към размера на заплатите и работните часове.

Стачката не визира полети, осъществявани от компании сътрудници, които се равняват на към 30 % от авиовръзките под марката на САС.

Синдикатът на водачите упорства за увеличение на възнагражденията с 13 %. Организацията на работодателите твърди, че покачването би трябвало да е съразмерно на общия индикатор на трудовия пазар от 2,2-2,3 %.

Заплатите на водачите в САС към този момент са приблизително 93 000 крони (малко под 9000 долара) и са измежду най-високите в Скандинавия, съгласно работодателите. Профсъюзите обаче упорстват, че тази статистика не дава отговор на действителността.

Основният пакет акции в САС до наскоро бе благосъстоятелност на държавните управления на трите скандинавски страни. Швеция държеше 21 %, а Дания и Норвегия - по 14 %. Норвегия и Швеция обаче през 2016 година понижиха дяловете си, продавайки 5,8 % от акциите.

През последните години САС е сложена под напън от конкуренцията на нискотарифни самолетни компании. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР