Пилотът на втория Су-25 проговорил как прикривал водача си майор

...
Пилотът на втория Су-25 проговорил как прикривал водача си майор
Коментари Харесай

Пилотът на втория Су-25 проговори как прикривал майор Филипов в последния му бой с джихадистите

Пилотът на втория Су-25 проговорил по какъв начин прикривал лидера си майор Роман Филипов откакто бил улучен от терористите на 3 февруари. Диалогът сред тях е оповестен във вестника на съветското МО „ Красная звезда ". - Гласът му не трепна, когато го предизвестих: „ По тебе работят! Излизай (от атака). Тангаж, тангаж! (нагоре, нагоре). Маневрирай!”
- Да, виждам! – дал отговор Филипов.
А след това умерено, като че ли това е казано за нещо нормално и второстепенно:
- Улучиха ме...
И по-късно:
- Добре ме улучиха...
- Пожар в десния (двигател)...
- Тегля на юг...
- И левият спря...
След двайсетина секунди:
- Извикай ПСО (отряда за търсене и спасяване)...
Последните му думи бяха: „ Отивай в облаците”.
- Разбира се, аз не отидох.

Пилотът пояснил за изданието, че полетът в зоната за деескалация Идлиб е привична, само че бойна. Там в следените региони от терористичната формация „ Джебхат ан-Нусра” постоянно се води безредна пукотевица от минохвъргачки и стрелково оръжие.

Пилотът на втория аероплан не се изтеглил, останал да прикрива командира си и до момента в който падал с парашута, извършил няколко офанзиви по устремилите се терористи към мястото на приземяването в маслинената горичка, даже унищожил два автомобила.

В същото време продължавал да предава координатите в командния пункт и да вика отряда за търсене и избавяне. Той видял мястото на приземяване, само че не съумял да наблюдава багра поради настъпващия полумрак. Напуснал региона с спешен излишък гориво, едвам му стигнал до летището.

Вече е оповестен указът на президента Владимир Путин за заграбване на майор Роман Филипов на званието „ Герой на Русия” посмъртно. Той ще бъде заровен на 8 февруари в родния си град Воронеж.



Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР