Пилотът на Уилямс Алекс Албон заяви, че той няма да

...
Пилотът на Уилямс Алекс Албон заяви, че той няма да
Коментари Харесай

Албон няма да се радва, ако Формула 1 последва примера на MotoGP

Пилотът на Уилямс Алекс Албон съобщи, че той няма да бъде удовлетворен, в случай че уредниците на Формула 1 последват образеца на сътрудниците си от MotoGP и вкарат спринтово съревнование във всеки един от спортните уикенди.

Както е известо от началото на този сезон в кралския клас бяха въведени спринтови съревнования като част от всеки един кръг на шампионата. В същото време във Формула 1 спринтовият формат продължава да се употребява единствено в определени уикенди, като през 2023 година спринтовете ще са общо шест. Първият от тях ще бъде в Азербайджан в края на месеца, след което ще забележим този формат още в Австрия, Белгия, Катар, Съединените щати (Остин) и Бразилия.

„ Мисля, че всеки водач ще бъде лакомец в своите стремежи по отношение на спринтовете. Лично аз не бих желал да имаме спринтове всеки уикенд, защото за мен вълнуващата част от надпреварата идва от водачите, които или надскочат капацитета на своя автомобил в квалификацията, или пък имат проблеми в нея. Това обаче се губи когато има спринт.

„ В тези къси надпревари водачите, които започват по-назад от естественото съумяват да наваксат час от пасива си, а тези, които са надскочили капацитета си губят това преимущество. Така за неделя решетката се подрежда по отношение на действителното систематизиране на силите. Така че, в случай че имаме спринт всеки уикенд квалификацията ще загуби своя смисъл и уикендите ще станат по-предвидими “, съобщи Албон.
 Еспаргаро: В спринтовете никой не пази гумите Еспаргаро: В спринтовете никой не пази гумите
Мнението на тайландския водач обаче не взима под внимание разликите сред спринтовете в MotoGP и Формула 1. Докато във Формула 1 резултатите от спринта дефинират стартовата решетка за неделното съревнование, в MotoGP това не е по този начин. В кралския клас редът за пускане и за спринта, и за надпреварата в неделя е идентичен и той се базира на резултатите от квалификацията, в случай че няма санкции или травми.
 Формула 1 трансформира формата на спринтовите уикенди? Формула 1 трансформира формата на спринтовите уикенди?
По-рано този месец стана ясно, че отборите във Формула 1 са обсъждали смяна във формата за спринтовите уикенди, която да стане факт още за Гран При на Азербайджан. Според предлагането, което е било признато единомислещо от всички отбори, съботната подготовка ще бъде сменена от втора подготовка, която ще важи единствено за спринта. Петъчната подготовка пък ще важи за неделния старта.
 Отборите се схванаха за новия формат на спринтовите уикенди Отборите се схванаха за новия формат на спринтовите уикенди
Изглежда обаче тези промени няма да бъдат въведени в точния момент за уикенда в Баку, а вместо това ще станат факт за някой от другите пет уикенд, които ще включват спринт. Много е евентуално тази смяна във формата да бъде въведена за втория спринт, който ще бъде в Австрия при започване на месец юли.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР