Пилотът на Ред Бул Макс Верстапен триумфира с лекота в

...
Пилотът на Ред Бул Макс Верстапен триумфира с лекота в
Коментари Харесай

Ред Бул с първи дубъл

Пилотът на Ред Бул Макс Верстапен победи с лекост в Гран При на Емилия-Романя, четвъртия старт от сезона във Формула 1. Той беше по-бърз с над 15 секунди от своя съотборник Серхио Перес и по този начин " Червените бикове " даписаха първи дубъл за сезона. Настоящият международен първенец завоюва квалификацията и спринта, с цел да вземе цялостния актив точки, с което съществено понижи изоставането си от Шарл Льоклер в генералното класиране.
За Верстапен това е втора победа за сезона след тази в Саудитска Арабия в края на март месец, а Ред Бул се поздрави с първи двоен триумф за акцията.
Голямото отчаяние е за Ферари, които се провалиха на домашната си писта. Още в самото начало Карлос Сайнс отпадна след конфликт с Даниел Рикардо.
Льоклер пък се качи на бордюра и подари третото място на Ландо Норис. Пилотът на Ферари финишира шести. Той беше изпреварен още от Джордж Ръсел (Мерцедес) и Валтери Ботас (Алфа Ромео). Няколко обиколки преди финала Льоклер въпреки всичко задмина Юки Цунода и го остави седми.
Първото за годината съревнование на европейска земя не предложи особени страсти, макар че водачите стартираха на изцяло мократа писта " Имола ", което създаваше предпоставки за вълнуващи обрати. Такива обаче не настъпиха, защото времето се задържа устойчиво, а потеглилият от полпозишън Верстапен нямаше усложнения да задържи първата си позиция от самото начало.
В началото на надпреварата Верстапен не разреши да бъде задминат и се настани на лидерската позиция. Зад него останаха Серхио Перес, Шарл Льоклер и Ландо Норис. Даниел Рикардо пък закачи задната гума на Карлос Сайнс и в следствие двата болида излязоха от пистата. Излезе кола за сигурност, а случаят беше прегледан от автобус контрола. Беше преценено, че никой от двамата водачи не е отговорен, надлежно не последваха спомагателни санкции. В петата обиколка надпреварата беше възобновено. Първи остана Верстапен, следван от Перес, а битката за третото място се водеше сред Шарл Льоклер и Ландо Норис.
Няколко обиколки по-късно от надпреварата отпадна и някогашният международен първенец Фернандо Алонсо с Алпин, а най-интересна изглеждаше борбата в средата на колоната. Там британецът Джордж Ръсел с Мерцедес и финландецът Валтери Ботас с Алфа Ромео нападнаха интензивно датчанина Кевин Магнусен (Хаас), чийто болид несъмнено отстъпваше в завоите на конкурентните машини зад него.
В 41-вата обиколка водачът Верстапен съумя да затвори с една обиколка Люис Хамилтън. Британецът беше заставен да се дръпне настрана на стартфиналната права.
В 54-тата обиколка монегаскът позволи доста груба неточност, която го извади от борбата за места на подиума. Льоклер се завъртя на един от завоите и напусна пистата. В този миг той " дишаше във врата " на намиращия се на втора позиция Серхио Перес, а случаят го принуди да влезе за повторно в бокса в границите на няколко тура и това го смъкна до девета позиция.
До края на надпреварата Льоклер съумя да се изкачи до шестото място, само че това е дребна разтуха за него поради обстоятелството, че Верстапен събра цялостен актив от точки през уикенда, печелейки надпреварата, спринтовото съревнование и давайки най-бърза обиколка.
За седемкратния международен първенец Люис Хамилтън надпреварата на " Имола " бе следващо отчаяние през сезона, като той финишира едвам на 14-о място и бе затворен с обиколка от спечелилия Верстапен.
В генералното класиране отпред остава Льоклер с 86 т. На втора позиция излезе Верстапен с 59. Трети с 54 е Перес, следван от Джордж Ръсел с 49 и Карлос Сайнс с 39.

Крайно класиране в Гран при на Емилия-Романя (63 обиколки /309,049 км обща дължина/4.909 дължина на обиколката):

1. Макс Верстапен (Нидерландия/Ред Бул) - 1:32:07.986 часа

2. Серхио Перес (Мексико/Ред Бул) - +16.527 секунди

3. Ландо Норис (Великобритания/МакЛарън) - +34.834 секунди

4. Джордж Ръсел (Великобритания/Мерцедес) - +42.506 секунди

5. Валтери Ботас (Финландия/Алта Ромео) - +43.181 секунди

6. Шарл Льоклер (Монако/Ферари) - +56.072 секунди

7. Юки Цунода (Япония/Алфатаури) - + 1:01.110 минути

8. Себастиан Фетел (Германия/Астън Мартин) - + 1:10.892 минути

9. Кевин Магнусен (Дания/Хаас) - + 1:15.260 минути

10. Ланс Строл (Канада/Астън Мартин) - на 1 обиколка

11. Александър Албон (Тайланд/Уилямс) - на 1 обиколка

12. Пиер Гасли (Франция/Алфатаури) - на 1 обиколка

13. Люис Хамилтън (Великобритания/Мерцедес) - на 1 обиколка

14. Естебан Окон (Франция/Алпин) - на 1 обиколка

15. Чжоу Гуаню (Китай/Алфа Ромео) - на 1 обиколка

16. Николас Латифи (Канада/Уилямс) - на 1 обиколка

17. Мик Шумахер (Германия/Хаас)- на 1 обиколка

18. Даниел Рикардо (Австралия/МакЛарън)- на 1 обиколка

19. Фернандо Алонсо (Испания/Алпин) - изнемощял в осмата обиколка

20. Карлос Сайнс-младши (Испания/Ферари) - изнемощял в първата обиколка
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР