Пилотът на Прамак Дукати Хорхе Мартин наруши хегемонията на Франческо

...
Пилотът на Прамак Дукати Хорхе Мартин наруши хегемонията на Франческо
Коментари Харесай

Хорхе Мартин спечели спринта в Льо Ман, Биндър и Баная отново в тройката

Пилотът на Прамак Дукати Хорхе Мартин наруши хегемонията на Франческо Баная и Брад Биндър в спринтовете от началото на сезон 2023 в MotoGP, откакто бе над всички в спринтовата конкуренция за Гран При на Франция.

Испанецът започва от петото място на стартовата решетка и с съвършено тръгване и доста нападателно прекъсване за шикана „ Дънлоп “ той зае втората позиция в първите завои. В четвърти тур Мартин направи своя съдбоносен ход с една страхотна офанзива против Баная, която още веднъж бе в шикана „ Дънлоп “.

След като един път повече испанецът доста бързо се откъсна напред и в последна сметка завоюва с задатък от 1.8 секунди пред Биндър. Южноафриканският водач на КТМ се движеше четвърти в първите обиколки, само че се възползва оптимално от офанзивата на Марк Маркес против Баная в шикана „ Дънлоп “ в петия тур, с цел да изпревари и двамата.

Самият Баная потъна до петото място в средата на дистанцията от 13 обиколки, откакто загуби темп за няколко тура. Първо международният първенец бе изпреварен с доста нападателна маневра на шикана „ Дънлоп “ в шестата обиколка, а на изхода от тази композиция той бе задминат и от Лука Марини (VR46 Дукати).

Още в средата на същата обиколка обаче Баная си върна позицията от Марини, а в 10-я тур той изпревари и Маркес при прекосяването на бързите завои №1 и №2. В последна сметка след множеството си борби през днешния ден международният първенец приключи трети. Четвърти се класира Марини, който изпревари Маркес на шикана „ Дънлоп “ в 11-та обиколка.

Шесткратният международен първенец, който този уикенд се завръща в кралския клас след неявяване от близо месец и половина финишира шести, а точки от днешния старт взеха още Йоан Зарко (Прамак Дукати), Марко Бедзеки (VR46 Дукати), Алейш Еспаргаро (Априлия) и Маверик Винялес (Априлия). Десетката добави Такааки Накагами (LCR Хонда).

Големият любимец на почитателите по трибуните на „ Бугати “ Фабио Куартараро (Ямаха) не съумя да стигне до финала след една непредизвикана неточност в прекъсването за 11-та крива в 10-та обиколка. Преди това французинът се бе изкачил до осмата позиция, макар че потъна до 16-то място незабавно след старта. Световният първенец за 2021 година започва 13-ти през днешния ден.

Основната конкуренция за Гран При на Франция, пети кръг за сезон 2023 в MotoGP, стартира на следващия ден в 15:00 часа българско време и ще може да бъде следена онлайн със Sportal.bg . Самата Гран При на Франция е юбилейна Гран При №1000 в историята на международния шампионат по мотоциклетизъм на писта.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР