ПиксабейСтрастите срещу САЩ се нажежиха в Турция, след като Байдън

...
ПиксабейСтрастите срещу САЩ се нажежиха в Турция, след като Байдън
Коментари Харесай

Турция с яростна реакция срещу САЩ, след като Байдън призна арменския геноцид

Пиксабей

Страстите против Съединени американски щати се нажежиха в Турция, откакто Байдън призна арменския геноцид.

Турция упрекна Съединените щати, че се пробват да пренапишат историята с признаването на арменския геноцид. Турското външно министерство привика американския дипломат в Анкара и разгласи, че позицията на Вашингтон е провокирала рана в връзките сред двете страни, която мъчно може да бъде излекувана, съобщи БНР.

От улиците на Истанбул до най-високите етажи на властта турците са единни в гнева си от решението на американския президент Джо Байдън да заеме страната на Армения, Франция, Германия, Русия и редица други страни, които признават, че през Първата международна война е осъществен арменски геноцид. „ Няма да приемем от никого уроци по нашата лична история “, написа в Туитър турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Джо Байдън стана първият американски президент, който употребява думата геноцид в годишното изказване във връзка годишнината от клането сред 1915 и 1917 година. В опит да смекчи идната гневна реакция на Турция, в петък Байдън беседва по телефона с турския си сътрудник Реджеп Ердоган и двамата се договориха да се срещнат очи в очи по време на срещата на върха на НАТО през юни. Самият Ердоган в обръщение до арменския патриарх в Истанбул съобщи, че „ трети страни “ се пробват да политизират продължаващия към този момент един век спор дали е осъществен геноцид.

В Армения министър председателят Никол Пашинян приветства изказването на Джо Байдън. В обява във Facebook Никол Пашинян съобщи, че това е мощна стъпка към правдивост и историческа истина. По-късно Пашинян разгласи, че подава оставка. Причината не е обвързвана с арменския геноцид, а с политическата рецесия в страната, провокирана от спора с Азербайджан в Нагорни Карабах. На 20 юни в Армения ще се проведат парламентарни избори.

В Гърция посрещнаха с задоволство признаването на арменския геноцид от страна на американския президент Джо Байдън. Арменската общественост в Солун организира проява в памет на починалите преди 106 години в тогавашната Османска империя. Лидерите на гръцките партии приветстваха изказването на американския президент, който призна за геноцид репресиите против над един милион арменци в Османската империя. " Този акт е измежду най-черните страници на историята ", съобщи водачът на опозицията Алексис Ципрас.

" Признаване на арменския геноцид е най-малкото, което може да се направи, с цел да не се повтарят закононарушенията от предишното ", разяснява водачът на гръцките социалисти Гениматас.

Арменската общественост в Солун, която е най-многобройната в Гърция, организира проява в памет на жертвите. Символът на града Бялата кула беше осветлен в цветовете на арменското знаме. Към демонстрацията се причислиха и доста гърци, които не са арменци, като възпламениха хиляди свещи в центъра на града, с цел да почетат паметта на убитите. Някои от арменците в Гърция споделиха пред медиите, че разискват опция за всеобщи претенции за обезщетение от Турция за гибелта на техни родственици.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР