ПиксабейСлед Брекзит е напълно възможно английският език да бъде изтласкан

...
ПиксабейСлед Брекзит е напълно възможно английският език да бъде изтласкан
Коментари Харесай

Френският може да замени английския като официален работен език в ЕС

Пиксабей

След Брекзит е изцяло допустимо британският език да бъде изтласкан от френския в Европейски Съюз. 

Париж предлага английския език да бъде сменен с френски като формален „ работен език “ на Европейския съюз, когато поеме Съвета на председателството на Европейския съюз през 2022 година, съобщава„ Политико “, представен от " Банкер ".

Председателството на Франция от януари до юни идната година е първият мандат, отговарящ за Съвета от 2008 година насам, когато Никола Саркози бе президент. Министрите на Макрон показват мощен интерес да изтласкат френския език пред английския  " ерзац ", употребен от формалната власт в Брюксел, след като Великобритания напусна блока.

За задачата се приготвят основни срещи и работни групи на френски език. Франция също по този начин ще финансира безвъзмездни уроци по френски език за дипломати, които  пожелаят да го учат.

Френският министър по европейските въпроси, Клеман Бон, съобщи през април: „ Въпреки че френският език е жив, процъфтява и преподаването на този език се развива по целия свят, той страда вкъщи, в границите на европейските институции ".

" В Комисията, в Съвета, в организациите, органите и администрациите в този момент съвещанията се организират прекомерно постоянно на британски език. Това породи напредък на британския, макар че сега този език не е формален на повече от две държави-членки. “, разяснява той. 

В Европейския съюз има 24 публични езика. Който желае да работи в някоя от европейските институции, наложително би трябвало да владее най-малко един от тях. Но Европейската работа за асортимент на личен състав включи още едно условие - претендентът за работа да има и " задоволително добри  знания " по британски, френски или немски език.

При това условието се отнася освен до претендентите за управителни длъжности, да вземем за пример за еврокомисари или висши европейски чиновници, а и до тези, които желаят да заемат някаква друга административна или помощна служба в Брюксел. Европейският съд обаче счете това условие за прекомерно.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР