ПиксабейИзсипването на милиарди наготово в България може да предизвика още

...
ПиксабейИзсипването на милиарди наготово в България може да предизвика още
Коментари Харесай

Швейцарска журналистка: В България всичко става мъчително. Изсипването на много пари може да е голям проблем

Пиксабей

Изсипването на милиарди наготово в България може да провокира още повече проблеми за страната, в сравнение с да й помогне поради корупцията и неналичието на умения за реализирането на сполучливи планове. 

" Много пари, а време няма. България още не желае швейцарските пари " - това написа Сара Новотни при започване на публикация, оповестена на уеб страницата на швейцарската обществено-правна медия SRF.

" България има чудноват проблем: прекомерно доста пари. Скоро ще потекат милиардите от Европейски Съюз, които би трябвало да компенсират пандемичното злополучие. А към тях се прибавят и още съвсем 100 милиона швейцарски франка (около 90 милиона евро - бел. ред.) от по този начин наречения Швейцарски кохезионен фонд. За България това е огромен късмет, само че и огромно предизвикателство: дали ще усвои парите в точния момент. "

България желае повече време, с цел да усвои парите от Швейцария

SRF дава по този въпрос думата на Иван Иванов, показан като " отговарящ за швейцарските пари за България ". Той споделя, че е доста значимо тези милиони да се влагат стратегически по интелигентен метод. Авторката на публикацията изяснява, че с парите от Швейцария българите имат намерение да подобрят да вземем за пример професионалното образование и да облекчат ориста на бежанците, идващи в страната, предава " Deutshe Welle ".

Авторката на публикацията показва, че парите са били блокирани в продължение на години поради разногласия сред Берн и Брюксел. Според сегашните проекти България би трябвало да усвои швейцарските пари до 2024 година. Българският отговорник Иван Иванов обаче счита, че това не е добра концепция:

" По-добре би било да получим две години повече време, с цел да се подготвим. Колкото повече време имаме, толкоз по-високо ще е качеството на плановете ", обяснява той. SRF оповестява, че предходната седмица България към този момент публично е помолила за удължение на периода.

" За това в действителност има причини. Швейцария към този момент изплати един милиард на Източна Европа - така наречения първи кохезионен милиард. Тогава някои от плановете в България не можаха да се осъществят. Например защото в по-малките български градове не се намират хора, които могат да оформят документите за присъединяване в конкурс и да сформират бюджет за съответен план. В България всичко беше доста по-мъчително и продължи много по-дълго, в сравнение с се очакваше. В момента пък там ще бъде още по-трудно да се изхарчат швейцарските пари. Защото България има да усвоява още доста пари от Европейски Съюз, а сега няма даже постоянно определено държавно управление ", пише Сара Новотни.

България и корупцията

Служебният министър-председател на България Стефан Янев преди няколко седмици даде изявление на друга швейцарска медия, " Blick ", в което също става дума за швейцарските кохезионни милиони. Като встъпление в изявлението четем: " България е най-бедната и най-корумпирана страна в Европейски Съюз, популацията ѝ се топи, тъй като мнозина търсят шанса си в чужбина. България черпи изгоди от швейцарския кохезионен милиард. "

Изданието акцентира, че българският министър председател посрещнал швейцарските публицисти в своето помпозно бюро посред София -  " постройката, която наподобява на замък, е светиня от руските времена ".

" Янев е бил бригаден военачалник и управлява страната си като временен министър председател до идващите избори. Той е безпристрастен, пряк и акуратен - същински военачалник ", акцентира " Blick ". На въпроса за какво България е най-корумпираната страна в ЕС Янев дава отговор пред изданието по този начин: " За жал имате право. (…) хората осъзнават, че корупцията към този момент от години е огромен проблем. Каква е повода? Много политици не подхващат нищо против нея, а даже когато медиите разкрият нарушавания, прокуратурата неведнъж остава бездейна. В България в пандиза за корупция не лежат нито политици, нито предприемачи, въпреки че някои си го заслужават. "

Стефан Янев добавя пред швейцарската медия, че казусът с корупцията в България не може да бъде решен от Европейски Съюз - трябва да го решат самите българи. За същото става дума и в друга обява на SRF:

" Ако попитате ЕС за какво заплаща за безсмислени игрища в България, които на всичкото от горната страна пораждат и подозрения за корупция, ще получите общоприетия отговор: Брюксел постоянно внимава да изразходва свястно всяко евро на данъкоплатците ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР