Пикът на новата ковид вълна у нас ще е идния

...
Пикът на новата ковид вълна у нас ще е идния
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова очаква пикът на новата COVID вълна да е през август

Пикът на новата коронавирус вълна у нас ще е идния месец. Това съобщи шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова.

Всъщност, като приказва за подвариант, тя има поради BA.5, само че и BA.4 е част от двете генетични линии, които провокираха вълна в Европа. И наподобява, че те надалеч няма да са края.

По думите на Христова, пикът у нас от BA.5 се чака през август. Няма значително натоварване и претоварване на здравната система в Западна Европа и не чакам да има и у нас. Много по-заразен е, само че се натрупва имунитет от преболедуване и имунизиране, акцентира проф. Ива Христова.

Не по този начин обаче счита английският пенсиониран проф. Джон Кемпбъл. В дейната си кариера професорът се е занимавал с обучаване на медицински служащи. Той се притеснява, че BA.4 и BA.5 в действителност демонстрират по какъв начин вирусът повече се връща към най-смъртоносния до момента вид Делта, тъй като евентуално вирусът отново почва по-лесно да слиза към белите дробове. Проф. Кемпбъл цитира две проучвания в поддръжка на опасенията си в свое предаване в YouTube канала си (поддържа този канал от 2008 година насам) от 5 юли:

Симптомите на новия подвариант са свързани с нараснала температура, само че не толкоз висока (37.5-38), болки в ставите, мускулите и гърба, стомашно-чревни проблеми, разясни тя.

Проф. Ива Христова добави, че има единични страни, някои от които прилежащи на нас с много по-висока заболеваемост. Петият подвариант на Омикрон си резервира способността да провокира не толкоз тежки болести, посочи проф. Христова.

Според нея рано или късно още веднъж ще сложим защитните маски, изключително на закрито. Тя има вяра, че хората ще стартират да се имунизират против ковид, тъй като имунизацията е най-хубавата предварителна защита. Всички разчитаха на това, че лятото вирусът няма да издържи и ще бъде погубен, само че вирусът е постоянен и би трябвало да го имаме поради, предизвести проф. Христова, съобщи настоящо.ком.

Поне 4 месеца би трябвало да са минали, с цел да може хората да са си сложили четвъртата бустерна доза. След шестия месец имунизацията е наложителна. Добре е за всички да се предпазят, тъй като имунитетът спада, а вирусът се трансформира, сподели още проф. Христова.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР