Пикът на инфлацията е достигнат, вече се наблюдава обръщане на

...
Пикът на инфлацията е достигнат, вече се наблюдава обръщане на
Коментари Харесай

Скокът на цените удари тавана, инфлацията тръгва надолу, про...

Пикът на инфлацията е доближат, към този момент се следи превръщане на наклонността. Това сочи сравняването на цените, които дава Комисията за стокови тържища и борси, твърди финансистът Емил Хърсев.

Поевтиняването е почнало за всичко без енергийните запаси. Всички анализатори и централни банки предвиждат превръщане на инфлацията. Тя идва в България от Европа, защото сега Европейската централна банка печата пари, само че се чака от декември да ограничи пандемичната си стратегия, съгласно която ЕЦБ купува облигации от страни в усложнение, разяснява Хърсев пред Нова тв.

Икономистът Стоян Панчев обаче не е толкоз оптимистично надъхан и съгласно него доста от показателите подценяват действителния скок на цените. Той счита, че инфлацията сега не е 3,7%, а двойно повече. Панчев предвижда повишаване на газа с до 12% до края на годината.

По-рано двуцифрени темпове на инфлацията до края на годината предвижда доцент Григор Сарийски от Института за стопански проучвания при Българска академия на науките.

Той акцентира, че съставените елементи, които се включват в един краен артикул – труд, сила, първични материали, наеми, превоз – са нарастнали фрапантно по отношение на август предходната година.

" При суровините повишаването е към 20%, при силата по публични данни повишаването е към 14%, при труда също е 14%, превозът нараства с към 1/6 по отношение на предходната година. Това, което се получава на входа за осъществяването на един приключен артикул, усилва своите цени с към 1/6 ", сподели специалистът по БНР.

" Не мисля, че е рационална политика да се субсидира каквото и да е ползване, изключително в страна със мощно неефективно енергопотребление ", съобщи на собствен ред Емил Хърсев във връзка настояванията на работодателите страната да им дава дотации в размер на 70 лева за всеки нужен мегаватчас. Той се съгласи обаче, че промишлеността е права за многото спомагателни тежести, които понася по линия на всевъзможните добавки към цената на тока. Българската промишленост заплаща дотации за тока, който е изнесен, би трябвало промяна и на самия пазар, счита финансистът.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР