Пикът на грипа ще бъде в края на януари или

...
Пикът на грипа ще бъде в края на януари или
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: В момента Covid много рядко протича тежко 


Пикът на грипа ще бъде в края на януари или началото на февруари, предвижда пред БНР проф. Тодор Кантарджиев – някогашен шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

През първата седмица на януари имаме 119 случая на заболели от грип на 10 хиляди население, т.е. на 100 души сега боледува 1, уточни той. И изясни, че когато наближава пикът, на 100 души боледуват 10-12. Проф. Кантарджиев чака гладко увеличение на случаите. Тази година преобладаващият е грип вид А, който доста по-лесно се лекува с потвърдените антивирусни медикаменти, уточни той.

В предаването „ Преди всички “ експертът уточни кое е особено за тазгодишния грип:

„ От цялостно здраве те смъква за 2 часа – нямаш сили да се вдигнеш от дивана. Повишена температура, болки в гърлото, суха, мъчителна, непродуктивна кашлица, болки в мускулите и ставите “.

Той предизвести, че грипът има доста къс инкубационен интервал.

По думите му сега са доста и аденовирусите, които засягат горните дихателни пътища и са свързани със зачервяване на очите. След тях са риновирусите, които предизвикват кашлица, хрема, болки в гърлото.

В момента Covid доста рядко протича тежко, разяснява проф. Кантарджиев. По думите му той няма да изчезне, само че последователно ще понижава. Специалистът предвижда, че през март – април още веднъж ще има повишение на случаите.

Той означи значимостта на филтъра на входа в детските градини. В момента най-вече боледуват децата до 4-годишна възраст, уточни проф. Кантарджиев.

По думите му в последния месец имаме два пъти по-малко случаи на варицела спрямо декември 2022 година Той предложи да се постави ваксина на децата.

Има ли скарлатина, значи, че погрешно се лекуват инфекциите в педиатрията, сподели още той.
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР