Пикът на грипа се очаква към средата на месец януари,

...
Пикът на грипа се очаква към средата на месец януари,
Коментари Харесай

Пикът на грипа предстои: Доц. Кунчев посъветва отново да слагаме маска на определени места

Пикът на грипа се чака към средата на месец януари, заяви пред БНР основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

По думите му все още заболеваемостта е по-ниска от тази през предходната година. Забавя се с към седмица - две, сподели той, като уточни, че са регистрирани случаи и на грип вид А, и на грип вид Б.

Кунчев означи, че в последните 2-3 години има огромен интерес към противогрипните ваксини. Той увери, че всички ваксини, които страната е осигурила за хората над 65 години, ще бъдат използвани. 

Главният държавен здравен контрольор регистрира, че към нас продължава да има и Covid. По думите му в 95% от случаите при хора с положително общо положение болестта минава много по-благоприятно в сравнение с преди 2 години.

Ангел  Кунчев поучава да заобикаляме контакт с заболели хора, както и да носим маски тук-там, където се събират доста хора.

Той успокои, че в България няма проблем с коклюша. От началото на годината имаме единствено 19 случая и сме доста надалеч от трагичните числа, увери доктор Кунчев.

По думите му имунизационният статус на популацията в България във връзка с коклюша е относително добър, само че: " Би могъл да бъде и още по-добър, който да ни подсигурява, че даже при поява на случаи, те няма да прераснат в зараза. За това е нужен обсег от 95%. За другите области има известни разлики. Като цяло обаче ние сме под този най-благоприятен обсег. В другите годините той се движи сред 89-90 до 94%, като в по-ниските възрасти е по-висок. Колкото повече порастват децата, малко по-трудно ги намираме, има придвижване на популацията и този обсег последователно спада ".

Д-р Кунчев уточни, че аргументите за това са разнообразни. В огромните градове боязън и съмнение у родителите всяват антиваксиналните придвижвания, сподели той, като означи въпреки всичко, че този % не е толкоз огромен - до 5%. При ромското население и хората, работещи в чужбина, също има усложнения, разяснява експертът.

В България всеобщо се употребява 6-валентната ваксина, която се ползва на децата още от 2-3-4 месец, подсети здравният контрольор. Отчитайки това, че имаме възвръщане на коклюша, предприехме стъпка през 2019 година да прибавим коклюша като реимунизация на 12 години, което оказва въздействие, посочи той.

Според него сега има други болести, които съставляват риск, като морбили и дифтерия.

Не по този начин обаче стоят нещата във Англия, където зачестяват случаите на заразяване с острото респираторно заболяване коклюш, именуван още на Острова " 100-дневна кашлица ". В Англия и Уелс за интервала юли-ноември има регистрирани 716 случая, което е три пъти повече за същия интервал на предходната година. Общо за годината случаите до момента са 1141.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР