Пикът на грипа се очаква към средата на месец януари,

...
Пикът на грипа се очаква към средата на месец януари,
Коментари Харесай

Кога ще е пикът на грипа и как да се предпазим

Пикът на грипа се чака към средата на месец януари, заяви пред БНР основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев  Ангел Кунчев Д-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си обучение е приключил в СОУ " Васил. По думите му все още заболеваемостта е по-ниска от тази през предходната година. Забавя се с към седмица - две, сподели той, като уточни, че са регистрирани случаи и на грип вид А, и на грип вид Б. 

Д-р Кунчев означи, че в последните 2-3 години има огромен интерес към противогрипните ваксини. Той увери, че всички ваксини, които страната е осигурила за хората над 65 години, ще бъдат използвани. 

Главният държавен здравен контрольор регистрира, че около нас продължава да има и Covid. По думите му в 95% от случаите при хора с положително общо положение болестта минава много по-благоприятно в сравнение с преди 2 години. 

Д-р Кунчев поучава да заобикаляме контакт с заболели хора, както и да носим маски тук-там, където се събират доста хора. 

В изявление за предаването " Хоризонт до обед " той успокои, че в България няма проблем с коклюша. От началото на годината имаме единствено 19 случая и сме доста надалеч от трагичните числа, увери доктор Кунчев. 

По думите му имунизационният статус на популацията в България във връзка с коклюша е относително добър, само че: 

" Би могъл да бъде и още по-добър, който да ни подсигурява, че даже при поява на случаи, те няма да прераснат в зараза. За това е нужен обсег от 95%. За другите области има известни разлики. Като цяло обаче ние сме под този най-благоприятен обсег. В другите годините той се движи сред 89-90 до 94%, като в по-ниските възрасти е по-висок. Колкото повече порастват децата, малко по-трудно ги намираме, има придвижване на популацията и този обсег последователно спада ". 

Д-р Кунчев уточни, че аргументите за това са разнообразни. В огромните градове боязън и съмнение у родителите всяват антиваксиналните придвижвания, сподели той, като означи въпреки всичко, че този % не е толкоз огромен - до 5%. При ромското население и хората, работещи в чужбина, също има усложнения, разяснява експертът. 

В България всеобщо се употребява 6-валентната ваксина, която се ползва на децата още от 2-3-4 месец, подсети здравният контрольор. Отчитайки това, че имаме възвръщане на коклюша, предприехме стъпка през 2019 година да прибавим коклюша като реимунизация на 12 години, което оказва въздействие, посочи той. 

Според него в момента има други болести, които съставляват риск, като морбили и дифтерия. 

Не по този начин обаче стоят нещата във Англия, където зачестяват случаите на заразяване с острото респираторно заболяване коклюш, именуван още на Острова " 100-дневна кашлица ". В Англия и Уелс за интервала юли-ноември има регистрирани 716 случая, което е три пъти повече за същия интервал на предходната година. Общо за годината случаите до момента са 1141.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР