Пиенето на горещ чай се асоциира с повишен риск от

...
Пиенето на горещ чай се асоциира с повишен риск от
Коментари Харесай

Ако сте страстни пушачи, не пийте чая горещ


Пиенето на парещ чай се асоциира с нараснал риск от рак при пушачите съгласно заключението от китайско научно изследване. Само по себе си тютюнопушенето е главен рисков фактор за развиване на злокачествени болести, само че заплахата се покачва в допълнение под въздействие на избрани фактори, даже привидно безобидни такива.

Резултатите от изследването сочат, че хора, които пушат постоянно по към кутия цигари на ден, са изправени пред доста по-висок риск от рак на хранопровода , в случай че всекидневно употребяват и парещ чай.

Ракът на хранопровода, или езофагеален карцином , е измежду най-често диагностицираните ракови болести при буйни пушачи. Това е изцяло разбираем феномен предвид на това, че органите към гърлото първи влизат в допир с токсините от цигарения пушек. Учените откриват, че в композиция с резултата от горещия чай това токсично деяние се мултиплицира. Успоредно с това и рискът от рак на хранопровода нараства.

Според данните на китайските учени рискът от рак на хранопровода при пушачи, които всекидневно употребяват чая си парещ, става към 5 пъти по-висок.

Проучването е извършено в Китай с съответната цел да откри резултата на чая при пушачите. Успоредно с Япония, Китай е страната с най-изявени обичаи в чаените церемонии . Предишни изследвания са потвърдили доста удобното деяние на чая при разнообразни здравословни проблеми, само че гореспоменатото проучване е измежду първите, които демонстрират и отрицателните последици от него в избрани обстановки.

Проучването е извършено измежду близо 400 хиляди души, буйни пушачи, чието положение е проследено за интервал от 10 години. В този интервал са открити към 2 хиляди случая на рак на хранопровода в изследваната група. Допълнително изследване измежду тази група наблюдава техните житейски привички и се открива, че 80% от засегнатите употребяват ежедневния си чай доста топъл .

Лабораторни проби демонстрират, че високата температура на чая може да повреди лигавицата на хранопровода и да улесни и даже подтиква разрастването на възможни туморни формирания по нея.

Свързани публикации.. Каква е връзката сред алкохола и рака? 0 Цинкът оказва помощ при рак на хранопровода 0 Откажете по-лесно пушенето с тези 3 био масла 0

Учените обясняват, че посоченият резултат може да се следи при консумация на всевъзможен вид горещи питиета, само че резултатът е проследен при чая като най-предпочитана такава. В допълнение те показват, че на избягването на горещите течности не би трябвало да се гледа

като на превантивна мярка против рак на хранопровода при пушачите.

Като такава

може да се ползва само редуцирането и цялостното отричане от тютюнопушенето .
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР