Пиенето на бира в парка и варенето на лютеница пред

...
Пиенето на бира в парка и варенето на лютеница пред
Коментари Харесай

Къде и какво забраняват в Русе и в други общини?

Пиенето на бира в парка и варенето на лютеница пред блока ни вършат извършители

Това откри инспекция на  в наредбите за публичния ред на общините.

В тях се залагат правила за държание, както и забрани. Оказва се, че за доста от вписаните точки, жителите даже не подозират, а в това време могат да отнесат солени санкции. В София да вземем за пример се плануват от 100 до 300 лева при консумация на алкохол навън на улицата, в паркове и градини. Наредбата на Русе също не разрешава използването на алкохол в открити публични места нощем от 23:00 ч. до 6:00 ч. сутринта през летния сезон и от 22:00 до 07:00 ч. през зимата. Изключения се прави в случаите на проведени и позволени по законния ред празнувания, събори и други всеобщи прояви. Нарушителите се санкционират с санкция от 50 до 100 лв., а при наново нарушаване – от 100 до 500 лв..

Практика

В доста от наредбите на обособени общини има общи точки, да вземем за пример възбрана за повдигането на звук отвън регламентираното време или пък условията за осъществяване на всеобщи събития. Отделните общини обаче допълват наредбите си с условия, които важат единствено за обитаемоте места в тях. Така да вземем за пример във Варна е неразрешено да се отглеждат зеленчуци в зелените междублокови пространства, да се вари лютеница пред блока и да се стерилизират буркани със зимнина на спонтанни огнища на открити публични места. В морската столица вкараха и възбрана за потреблението на скари и барбекюта на балкона, само че тя бе анулирана. Подобна процедура да се вписват текстове в наредбата, които бързо по-късно отпадат, има и в други общини. В Приморско да вземем за пример, преди няколко години пробваха да вкарат предписание да не се употребява алкохол навън. То обаче просъществува единствено месец и бе анулирано.

Текстове

В Бургас пък наскоро обсъждаха да вкарат в наредбата за публичния ред възбрана за секс на плажа. Изричен текст обаче по този начин и не бе въведен, тъй като съгласно множеството общински съветници това се подразбира и в съществуващата точката за „ дейности, нарушаващи моралните правила “. В Пловдив пък се пробваха да забранят продажбата на алкохол в магазини и бензиностанции през нощта, само че още предходната седмица се отхвърлиха в концепцията и смъкнаха текстовете от допълнението на наредбата. За сметка на отпадналите оферти, в доста случаи неуместните ограничавания влизат в действие, само че всеобщо не се съблюдават. Примери за това са възбраната за миене на балкони или тази за връзване на хамаци по дърветата в парковете и градинките. Строго неразрешено е и развъждането и пашата на животни в жилищни квартали, само че в обществените мрежи непрестанно се появяват фотоси на коне, крави, кози и всевъзможен добитък по площадки и пейки към блоковете. В София пък от тази година е неразрешено и придвижването на каруци, само че в крайните региони такива продължава да има. Друга постоянно нарушавана наредба е тази, която лимитира къпането във фонтани и водни уреди. И въпреки тези разпореждания всеобщо да не се съблюдават, за тях можем да бъдем санкционирани във всеки един миг.

Изрично

Много от общините в този момент са съсредоточили вниманието си и върху електрическите тротинетки. Според наредбата за публичния ред в столицата, каскадите с всевъзможен тип средства за напредване вид бордове, ролери, ролкови кънки и колела, като се изключи обособените за това места, са неразрешени. В Русе обаче към този момент е въведена експлицитна възбрана и за потреблението на електрически транспортни средства в центъра на града. Поставени са даже и табели, които указват новото предписание, като за нарушителите е планувана санкция от 50 лв.. В Плевен също е неразрешено придвижването на електрически тротинетки и скутери в централната градска част и в парка „ Кайлъка “. Освен това е-тротинетките не могат да се употребяват от деца на възраст до 14 години, а тези от 14 до 16 година могат да ги ръководят единствено по велосипедната инфраструктура и то с защитни каски. В Карнобат също не разрешават карането на тротинетки, скутери и мотопеди в пешеходните зони, парка и публичните площадки. Във Варна пък към момента обмислят новите правила за каране на този вид скутери, като концепцията и там е придвижването им в парковете и пешеходните зони да се ограничи.

Глобяват за мръсни думи и кучета на плажа

Община Хаджидимово стана известна, откакто „ Телеграф “ заяви за новата разпоредба, която не разрешава псуването на публични места. Странното предписание, което цели да спре ругатните по улиците на града, ще коства на нарушителите до 200 лева Във Варна пък не разрешиха разхождането на кучета по плажните линии най-малко до 1 октомври. Освен това стопаните с домашни любимци нямат право да бъдат на територията на образователни, детски и здравни заведения, както и на детски и спортни площадки. За тази цел притежателите им ще могат да употребяват парковете и зелените площи.

Край на облеклата в контейнерите

До няколко години изхвърлянето на облекла и обувки в общите контейнери ще бъде неразрешено в цялата страна. Това планува Наредба за отпадъците от обувки и текстил, която цели да извърши европейските условия и да насърчи повторната им приложимост. Идеята е облекла, обувки и текстилни боклуци да бъдат връщани в комерсиалните обекти или да бъдат изхвърляни в контейнери, които са предопределени особено за тази цел.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР