Пиене на повече вода, консумиране на леки храни и избягване

...
Пиене на повече вода, консумиране на леки храни и избягване
Коментари Харесай

Най-важното, което трябва да знаем, за да се предпазим от горещините

Пиене на повече вода, изразходване на леки храни и отбягване на слънцето в най-горещите часове на деня, са част от препоръките на общопрактикуващия доктор доктор Гергана Николова за справяне с високите температури тези дни. Тя съобщи, че е потреблението на слънцезащитни артикули е належащо през летните месеци. При изгарянето на кожата, като се изключи че може да има болежка и зачервяване, има и опасности от рак на кожата, сподели доктор Николова. 

По думите ѝ мозъкът е органът, който най-лесно може да пострада от дехидратацията. Получава се самозабравяне, проблеми с концентрацията, главоболие, гадене, повръщане, изясни доктор Николова. Най-голям риск от претопляне има при децата, сподели още лекарката. Детският организъм не е идеален , децата към момента се развиват и при тях терморегулацията се нарушава доста по-лесно и бързо, сподели доктор Николова. 

От извънредно значение е пациентите, които имат сърдечно-съдови болести, хипертония, ритъмни разстройства или са претърпели инфаркти и инсулти, да внимават в топлите дни, да не излизат в часовете, когато е най-горещо, изясни персоналният доктор. По думите ѝ при топлото време кръвоносните съдове се уголемяват, а това може да докара до внезапен спад на кръвното налягане или назад – до внезапното му повишаване. Риск има и за хората с диабет. Човек, когато се изпоти, губи телесна течност и по този метод може да се стигне до повишаване на стойностите на кръвната захар в организма, изясни още общопрактикуващият доктор. 

През последните няколко дни температурите бяха извънредно високи, защо би трябвало да внимаваме? 

В момента аз съм в отпуск и това, което виждам е, че има хора, които излизат и в часовете с най-високи температури. Има хора, които вървят на плаж след 12:00 ч. на обяд , когато е извънредно горещо и когато слънцето е доста мощно. 

Добре е човек да излиза на слънце, само че тъй че да се щади кожата  и да се пази от дехидратация. Температурният комфорт на организма ни не би трябвало да бъде нарушаван. Ще го кажа по този начин: една кола се пази от прегряване. По същия метод е и с човешкия организъм -  не бива да прегрява. Затова в дните с високи температури, организмът се мъчи да резервира температурния си комфорт и да задържа естествена телесна температура, по тази причина и се потим повече. Чрез потенето, тялото се охлажда, само че губи течности и соли. Ето за какво би трябвало да се пазим и да не излизаме след 11:30 часа до към 17:00 ч. 

В горещите дни би трябвало да пием повече течности и по-точно вода, тъй като тя рехидратира организма. Много постоянно се прави грешката да се пият подсладени течности – това не води до добра рехидратация, а прибавя в организма огромно количество захар, което води до повишаване на килограмите. 

Трябва да заобикаляме да ядем тежки храни – пържените и тлъстите меса се обработват по-трудно от организма. Нека да се ядат повече плодове и зеленчуци, тъй като на храносмилателната система по-лесно ще ги преработва, а и по този метод ще приемем повече минерали. 

Добре е да се пазим от слънчевото изгаряне , да се носят панталони с дълги крачоли и блузи с дълги ръкави, тъй като слънцето е доста мощно. При изгарянето на кожата, като се изключи че може да има болежка и зачервяване, има и опасности от рак на кожата. За страдание, през последните два месеца в моя кабинет имам четири случая на рак на кожата. Тези болести зачестяват, тъй като се излагаме безразсъдно на слънчевите лъчи. Трябва да носим необятни, светли облекла, които не притеглят толкоз доста слънцето, да са от памучна или ленена материя, с цел да не се задържа топлината сред нас и дрехата. 

Освен това, би трябвало да използваме и слънцезащитен фактор – колкото по-висок, толкоз по-добре. Не би трябвало да забравяме, че откакто излезем от морето, би трябвало още веднъж да се намажем със слънцезащитен артикул, тъй като водата го отмива и рискуваме да изгорим, надлежно кожата да стане алена, да ни боли и да повишим телесната си температура. 
Най-добре е да заобикаляме, в случай че можем, от една страна локалното инфектиране на кожата, а от друга – да понижим риска от рак на кожата, който се усилва при чести слънчеви изгаряния и неразумното излагане на слънце. 

Аз виждам, че на плажа се употребяват всевъзможни храни. Добре е да внимаваме какво, от кое място купуваме и по какъв начин се храним. Хигиената би трябвало да бъде на положително равнище, с цел да се предпазим от летни вируси, с цел да не се сблъскаме с диария, или с повръщане, или и с двете. Изключително е неприятно човек да отиде на отмора и да я прекара в тоалетната, по тази причина би трябвало да сме доста деликатни какво купуваме и по какъв начин го консумираме.

Какви са рисковете за здравето от топлинен или безоблачен удар?

Най-чувствителен на дехидратацията е човешкият мозък. Само при загуба на 2% от телесната течност се нарушава функционалността му. Мозъкът е органът, който елементарно може да пострада от дехидратацията. Получава се самозабравяне, проблеми с концентрацията, главоболие, гадене, повръщане. Когато усетим тези признаци, би трябвало да се приберем в ветровито помещение, където температурата е към 20-22 градуса и да одобряваме течности, с цел да можем да възстановим загубата на течности в организма. Връщаме се на образеца с автомобила, който е прегрял. Какво вършим в този случай? Спираме, за да не товарим мотора. При хората е сходно – би трябвало да се приберем на хладно място, да одобряваме течности, с цел да можем да дадем опция на организма да се оправи и да възвърне естествена телесна температура. 

Споменахте, че в горещите дни би трябвало да се приема доста вода. Има ли значение каква е температурата на напитките, които пием – по-топли или по-студени би трябвало да бъдат?

Препоръчително е да пием по-топли течности , тъй като не са желателни внезапните температурни разлики. Ако пием студена вода, организмът ще би трябвало да я затопли, което значи, че още веднъж ще накараме нашия „ мотор “ да работи на по-високи обороти. Затова би трябвало да одобряваме по-топли течности, като е желателно да пием или вода, или чай. 

Зачестяват ли през летните месеци визитите при персоналните лекари, поради високите температури? 

Между сътрудниците персонални лекари имаме една смешка, че въпреки и седейки в кабинета, разбираме, че сезоните са се сменили от медикаментите, които изписваме на пациентите – от сиропи за кашлица прекосяваме на таблетки срещу разстройство и повръщане. Осезателно през летния сезон патологията е по-различна. Летните вируси са повече гастроентестинални.

Има и хора, които са се претоплили, които са обезводнени, които идват с главоболие и проблеми с концентрацията. По-често това се случва при децата. Техният организъм не е идеален, те не са задоволително развити и при тях терморегулацията се нарушава доста по-лесно и по-бързо. Затова, всички препоръки, които споменахме за възрастните хора би трябвало да се извършват доста по-стриктно при децата. Терморегулацията , изключително при дребните деца е доста по-трудна, в сравнение с при възрастните.  

Странно ми е, когато на плажа виждам деца, които са изложени на слънце, без никакъв предпазен фактор , във времето, когато температурите денем са най-високи. 

От извънредно значение е пациентите, които имат сърдечно-съдови болести, хипертония, ритъмни разстройства или са претърпели инфаркти и инсулти, да внимават в топлите дни и да не излизат в часовете, в които е най-горещо. Това крие риск от проблеми на сърдечно-съдовата система. С разширение на съдовете може да се получи доста внезапен спад на кръвното налягане или назад – да се повиши доста внезапно, което крие опасности от настъпването на инсулт. Има риск от настъпване на ритъмни проводни нарушавания, които могат да доведат до съдбовни съдови произшествия. Тези пациенти би трябвало доста да внимават, излизайки във времето, когато температурите са рисково високи. Риск има и за хората с диабет. Човек, когато се изпотява, губи телесна течност и по този метод могат да се повишат стойностите на кръвната захар в организма. 

В умозаключение можем да кажем, че с цел да се предпазим от жегите, би трябвало да пием доста вода, да ядем леки храни и да заобикаляме слънцето в най-горещите часове. Освен това, би трябвало да носим шапка на главата, да използваме слънцезащитни артикули и да носим по-широки облекла с дълги ръкави и крачоли.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР