Пианото на Фреди Меркюри, шампионите по текстове на Бохемска рапсодия на търг

...
Пианото, което Фреди Меркюри е използвал, за да композира Бохемска
Коментари Харесай

Пианото, което Фреди Меркюри е използвал, за да композира Бохемска рапсодия и други хитове на Queen, беше продадено за повече от 2 милиона долара на рекорден търг за притежанията на покойния певец.

Тукционната зала на Sotheby’s отеква от звука на We Will Rock You на групата, преди да започне наддаването на черно-вратовръзковото събитие в Лондон в сряда.

Повече от 1400 лота се продават по време на едноседмичния търг, като фасадата на Sotheby’s е украсена с огромни мустаци в стила на Меркурий, за да отбележи събитието.

59-те лота, продадени в сряда, донесоха 12,2 милиона британски лири (15,4 милиона долара), каза Sotheby's, добавяйки, че всеки от тях е излязъл за повече от два пъти по-висока от прогнозната цена. Рекордните 2000 оференти от 61 държави взеха участие лично, онлайн и по телефона.

Детският роял Yamaha на Меркюри, който той купи след шестмесечно търсене на „идеалния инструмент, който да съживи“ неговите композиции, отиде за 1,74 милиона паунда (2,2 милиона долара), включително премията и таксите на купувача, докато ръкописът за Bohemian Rhapsody, която оглави класациите, донесе 1,38 милиона ($1,7 милиона).

Аукционерът Оливър Баркър нарече текстовете – около 15 страници, написани с молив и химикалка – „модерна културна икона“.

Ръкописът също така разкрива, че Меркюри, който почина през 1991 г. от свързана със СПИН пневмония, първоначално е възнамерявал да нарече песента Mongolian Rhapsody.

Други предмети, които бяха продадени в сряда, включваха сребърна змийска гривна във викториански стил, която Меркюри носеше със сатенен костюм в цвят слонова кост във видеото на Bohemian Rhapsody, което постави рекорд за най-високата цена, плащана някога на търг за притежавано бижу от рок звезда, каза Сотбис. Гривната беше продадена за 698 500 паунда ($881 000) – 100 пъти по-висока от очакваната ниска цена.

Един мъж вдигна ръце над главата си в знак на победа и прегърна жената до себе си, след като купи обсипаната с кристали корона и червеното наметало от изкуствена кожа, които Меркюри носеше на сцената в края на всяко шоу по време на последното турне на Queen през 1986 г. Цената? 635 000 паунда ($801 500).

Продадените произведения на изкуството включват гравюри на Пабло Пикасо, Салвадор Дали и Марк Шагал, както и антични мебели и множество фигурки на котки.

„Той обичаше аукционите“

Меркюри натрупа колекцията си, след като глем рокът на Queen създаде лавина от хитове, които позволиха на певеца да постигне мечтата си да живее викториански живот, „заобиколен от изискан безпорядък“.

Близката му приятелка Мери Остин, на която той остави къщата и вещите си, когато умря, продава всичко.

„Мери Остин живее с колекцията и се грижи за нея повече от три десетилетия“, каза Габриел Хийтън, специалист по книги и ръкописи в Sotheby’s, пред агенция AFP.

Мъркюри „не се интересуваше от създаването на музей на живота си, но обичаше аукционите“ до такава степен, че беше редовен на разпродажбите на Sotheby’s, добави Хийтън.

Остин вярва, че художникът би „обичал“ тази продажба, каза той.

Част от приходите ще отидат за различни благотворителни организации, включително Mercury Phoenix Trust и Elton John AIDS Foundation.

„Фреди ми липсва до ден днешен. Той беше прекрасен приятел, по-пълен с любов и живот от всеки друг, когото някога съм срещал, както и брилянтен изпълнител, чиято музика е вдъхновявала и развълнувала милиони“, каза Джон в съобщение, прочетено в началото на продажбата.< /p>

„Той беше мил, щедър и забавен и е трагедия, че СПИН го взе от света твърде рано“, добави той.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР