Пианистът от Русе е единственият български музикант в състава от

...
Пианистът от Русе е единственият български музикант в състава от
Коментари Харесай

Николай Димитров ще представи България в Младежкия оркестър на ЕС

Пианистът от Русе е единственият български музикант в състава от над 110 млади гении

Пианистът Николай Димитров от Русе бе определен да показва България в Младежкия оркестър на Европейски Съюз /EUYO /. 21-годишният студент от Консерватория „ Принц Клаус “ в Грьонинген, Нидерландия, е единственият български музикант в състава от над 110 млади гении.

Николай Димитров мина през два кръга на селекция, преди да стане един от двамата пианисти в оркестъра. Според регламента всяка страна прави свое вътрешно прослушване, като в част от страните то се състои от два кръга, след което изпращат най-хубавите си музиканти на европейския край, осведоми.

Тъй като учи в Нидерландия, Николай Димитров взе участие в първия народен кръг за Нидерландия с музиканти от цялата страна. Той бе утвърден и позволен до идващия народен кръг, който бе с изцяло друг материал. Там творбите и оркестровите фрагменти се извършват пред член на журито, след което се записват и комисия прави оценка финално измежду всички национални финалисти кой да стане част от оркестъра.

Постижението на българския пианист е доста съществено, защото е определен дружно с още една пианистка от Литва измежду пианисти от 27-те страни членки на Европейски Съюз. Въпреки че взе участие в прослушванията като студент в Нидерландия, Николай Димитров избра да показва в Младежкия оркестър на Европейски Съюз родната си страна България.

Предстои програмата, с която оркестърът ще свири в разнообразни европейски страни, да бъде оповестена публично.

Основан от Джой и Лайънъл Брайър през 1976 година, EUYO е културен дипломат на Европейския съюз в продължение на съвсем петдесет години. Почетният президент на EUYO е ръководителят на Европейския парламент, понастоящем Роберта Мецола, а неговите почетни патрони включват Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия, Шарл Мишел, ръководител на Европейския съвет, и държавните и държавни ръководители на страните от Европейски Съюз и министрите на външните работи и културата. EUYO се поддържа от програмата Creative Europe на Европейската комисия и от 27-те държави-членки на Европейския съюз.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР