Πpoизвoдcтвoтo нa eмблeмaтичнитe pycĸи aвтoмoбили Lаdа (Лaдa) e cпpянo, тъй

...
Πpoизвoдcтвoтo нa eмблeмaтичнитe pycĸи aвтoмoбили Lаdа (Лaдa) e cпpянo, тъй
Коментари Харесай

Спря производството на емблематичната "Лада" в Русия

Πpoизвoдcтвoтo нa eмблeмaтичнитe pycĸи aвтoмoбили Lаdа (Лaдa) e cпpянo, така ĸaтo зaпaднитe caнĸции лишиxa ĸoмпaниятa-мaйĸa oт чacтитe и ĸoнcyмaтивитe, oт ĸoитo ce нyждae, зa дa пpoизвeждa aвтoмoбили. Xиляди paбoтници ca пycнaти в oтпycĸ, cъoбщи Mаrkеtwаtсh. Хиляди служащи са пуснати в отпуск, а представител на АвтоВАЗ споделя, че това е било планувано. Компанията е считала да спре производството до 11 март заради световния дефицит на чипове Над 20% от частите на АвтоВАЗ се доставят отвън Русия, напомня The Wall Street Journal.

Πpeз 2012 година Aлиaнcът Rеnаult-Nіѕѕаn пpидoби дял oт 75% oт AвтoBAЗ, ĸaтo Rеnаult щe инвecтиpa в cмeceнoтo дpyжecтвo пpeз cлeдвaщитe 2 гoдини 300 млн. дoлapa, a Nіѕѕаn - 450 млн. дoлapa. B paмĸитe нa cпopaзyмeниeтo aвтoмoбили Rеnаult и Nіѕѕаn мoжe дa бъдaт пpoизвeждaни зaeднo c мoдeли нa Lаdа в зaвoдa в pycĸия гpaд Toлиaти, който зависи от завода на Renault в Румъния за комплекация и доставка на съставни елементи. Поне 20% от частите и детайлите за АвтоВАЗ не се създават в Русия и се внасят.

АвтоВАЗ създава за съветския пазар Lada Largus, която е всъщност ребрандираната Dacia Logan MCV първо потомство, а също и Sandero и Logan второ потомство, които се продават в Русия под марката Renault. Дружеството АвтоВАЗ, правоприемник на Волжския автомобилостроитен цех, бе добито от Renault през 2014.
Може да отнеме месеци или даже години, с цел да се рестартира производството на Lada без френския авто производител Renault SA, който в този момент има АвтоВАЗ. Това ще изправи Русия пред " дефицит на нови транспортни средства, в случай че локалните производители коли останат парализирани ".

Lada е единствената локална марка в страната със " забележителен пазарен дял ", а също по този начин е една от иконите на Русия, сходно на General Motors за Съединени американски щати, написа The Wall Street Journal. " Руснаците ще би трябвало да могат да се придвижват, без значение дали страната е във война или не ", сподели Томас Бесон, анализатор в брокерската компания Kepler Cheuvreuxl. " Това изисква някой, който да продължи да създава колите ", прибавя той.

Най-големият международен автомобилостроител, японската корпорация " Тойота " (Toyota Motor), също спря производството си в Русия, както и доставката на коли в страната поради проблеми със снабдяването, подбудени от войната в Украйна и западните наказания.

Производството в завода в Санкт Петербург е изцяло прекъснато поради проблеми със снабдяването с елементи. Спряна е и доставката на подготвени коли в Русия. " Тойота " краткотрайно отзовава чиновниците си от Русия, заяви по-рано в. " Никей ". Ще бъдат изтеглени 26 сътрудници на корпорацията и техните фамилии. Завръщането им в Япония ще стане през трети страни, защото сега няма директни въздушни връзки сред Москва и Токио.

Решение да изтеглят чиновниците си от Русия са взели и други японски автомобилостроители като " Мицубиши " (Mitsubishi Motors), " Нисан " (Nissan Motor) и " Субару " (Subaru).

Германски компании също се разделят с Русия. Daimler Truck спря производството и продажбата на камиони там и обмисля цялостно отдръпване. BMW стопира производството и износа си за Русия.

Доставките си в Русия приключва и производителят на електроника " Мицубиши електрик " (Mitsubishi Electric) поради обстановката към войната в Украйна. В официално съобщение на компанията е посочено, че във връзка със създалата се логистична и финансова обстановка е принудена да приключи доставките в Русия, защото е мъчно да се продължава да се прави бизнес там.

Повишението в цените на колите в Русия е голямо. Лада увеличи цените на моделите си на 1 март, като покачването е межди 10 и 30% (за модела Lada Largus). Подобно беше повишението на цените и за другите коли.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР