ПГ на Продължаваме промяната – Демократична България обвиниха ГЕРБ-СДС, че

...
ПГ на Продължаваме промяната – Демократична България обвиниха ГЕРБ-СДС, че
Коментари Харесай

ГЕРБ и ПП-ДБ в спор нарушено ли е джентълменското споразумение между тях

ПГ на „ Продължаваме промяната – Демократична България " упрекнаха ГЕРБ-СДС, че не съблюдават джентълменското съглашение, откакто Десислава Атанасова не се съгласи в дневния ред на Народното събрание да влезе избора на ръководител на парламентарната Комисия по правни въпроси, съобщи кореспондент на БГНЕС.


„ По-рано тази година работата на Народно събрание започва с едно съглашение сред двете водещи парламентарни групи – на ГЕРБ-СДС и „ Продължаваме промяната – Демократична България ". За да не тълкувам по някакъв метод, който може да бъде оспорван, ще прочета тъкмо думите на Десислава Атанасова, които бяха произнесени от трибуната в пленарната зала, с цел да знаете защо става дума ", съобщи претендентът на ПП-ДБ за министър председател акад. Николай Денков.

„ Но държа да кажа, че ние постигнахме това съглашение сред двете парламентарни групи, които ще поддържат тази номинация с условието, в случай че 49-ото Народно събрание има по-дълъг живот от 3 месеца, дружно с кандидатурата на ръководителя на българския парламент, т.е. Росен Желязков, да има ротация на кандидатурата на ръководителя на Комисията по правни въпроси, който ще бъде излъчен от ПП-ДБ. Даваме си сметка, че този наш ангажимент е израз на доброжелателен звук сред двете политически групи, че не може да бъде закрепен с акт на Народно събрание и разчитаме, че този ангажимент би се спазвал в бъдеще както от страна на ГЕРБ-СДС, по този начин и от страна на ПП-ДБ ", цитира Денков думите на Атанасова.

Той акцентира, че с това изявление, в действителност, беше отпушена процедурата, с която беше определен ръководителя на Народно събрание и започва действителната работа на Народното събрание. „ Това, което се случи доскоро, дано да бъде пределно ясно, е, че госпожа Атанасова, същата която произнесе тези думи, в действителност, наруши това съглашение. Това би трябвало да стане ясно на всички и това изяснява за какво имаме аргументи да бъдем деликатни в връзките си с ГЕРБ-СДС, тъй като във всеки един миг може да се окаже, че това, което сме се споразумели, може да бъде нарушено, поставяйки спомагателни условия, или поставяйки някакви други акценти, нюанси, както желаете ги наричайте ", означи Денков.

Той уточни, че се надява, че ГЕРБ-СДС ще преразгледа тази своя позиция и ще се върне на позицията, която дружно преди този момент са прецизирали двете парламентарни групи.

От своя страна ген. Атанас Атанасов сподели, че освен в този случай, а по принцип в политиката доста значимо нещо е доверието. „ За да се построява доверие, би трябвало да се извършват уговорките и ние сме обезпокоени от това, което се случва. ГЕРБ желаят от нашата политическа мощ поддръжка за избор на тяхно държавно управление, по какъв начин ние да бъдем уверени в общи дейности, откакто не се съблюдават кавалерски съглашения ", безапелационен е той.

След тези обвинявания, ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова направи обяснение във връзка с процедурата, по която породи спор в пленарна зала. „ Джентълменското съглашение не е изчерпано ", съобщи тя.

Атанасова се обърна към ПП-ДБ с думите: „ Бих желала да кажа на сътрудниците, че и тогава, и в този момент то беше дружно с уговорката Народно събрание да работи повече от 3 месеца, с цел да има ротация и на ръководителя на Народното събрание, и на ръководителя на правната комисия. "

Тя означи, че към този миг не е ясно какъв ще бъде животът на 49-ото Народно събрание. „ Аз убеждавам сътрудниците от ПП-ДБ, че само от нас зависи и от тях животът на 49-ото Народно събрание да бъде дълъг, то да излъчи постоянно държавно управление на Р България и в този случай въпросът с ротацията на ръководителя на Народното събрание и избора на ръководител на правната комисия не стои под въпрос ", безапелационна е Атанасова. Тя акцентира, че това джентълменско съглашение ще бъде спазено и чака от ПП-ДБ да се явят в 17 ч. на срещата с техния претендент за министър-председател – Мария Габриел. „ И се надявам, че те ще обезпечат дългия живот на българския парламент и постоянно държавно управление като поддържат кабинета на госпожа Мария Габриел ", заключи Атанасова.

Нито от ПП-ДБ, нито от ГЕРБ-СДС пожелаха да отговорят след края на своите изказване на журналистически въпроси./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР