ПГ на БСП ще поиска парламентът да възложи на Сметната

...
ПГ на БСП ще поиска парламентът да възложи на Сметната
Коментари Харесай

БСП иска да се възложи на Сметната палата да извърши одит на трансферите по бюджета


ПГ на Българска социалистическа партия ще изиска Народното събрание да разпореди на Сметната палата да извърши одит на спомагателните разноски и прехвърляния по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет, утвърдени с разпореждане на Министерски съвет за интервала 10 май 2017 до 31 януари 2018 година Това съобщи на брифинг Румен Гечев от Българска социалистическа партия, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Ние постоянно сме упорствали да се извършват Конституцията и законите на България. Има Закон за бюджет и във всяка цивилизована страна този закон се извършва прецизно, уточни Гечев.

Имаме съществени учредения да считаме, че държавното управление на Борисов, е нарушило Закона за бюджета с разпределението на средствата в края на предходната година и при започване на 2018 година, посочи депутатът от левицата.

„ Народно събрание е институцията във всяка демократична страна, която утвърждава бюджета, прави го в закон и този закон би трябвало да бъде изпълняван прецизно. Никакви министър председатели и обособени министри не могат да преформатират бюджета, да преразпределят средства, които са в нарушавания с правилата и духа на Закона за бюджета “, акцентира Румен Гечев. Освен това ръководещите трябвало да спрат да вършат комбинации в бюджета по този начин, че задържат разноските до края на годината.

„ В края на 2017 година те разпределиха стотици милиони левове. Какъв е трикът на ръководещите? Цяла година те ни проглушават за остатъци в бюджета поради това, че те не харчат 2,5 милиарда лева няколко години към този момент, финансови разноски. Задържат големи средства в стотици милиони, с които лишават дребните и междинни компании, потребителите, от тези средства. Намаляват динамичността на Брутният вътрешен продукт, защото тези пари не влизат в стопанската система и на мрачно в края на годината внезапно си ги разпределят, откакто цяла година са отчитали псевдобюджетни остатъци “, изясни Гечев.

„ Същото вършат в този момент от началото на 2018 година с извънредно странни двустранни срещи сред премиера и представители на Министерство на вътрешните работи и други, при които отпускат стотици милиони, без глобата на Народно събрание, в нарушаване, съгласно нас на Конституцията. Така, че желаеме Сметната палата да ревизира по какъв начин са направени разноските, кой е взел решение за тях, подхожда ли това със Закона за бюджета “, сподели депутатът от левицата.

„ Имаме питания в пленарна зала с сътрудниците - къде са парите, харчат ли се. Те мамят обществото, залагат финансови разноски от 2,5 милиарда лева и по кое време ги харчат с Дядо Мраз и Дядо Коледа на 31 декември? Кой им е разрешил? Бюджетът не им дава такива права “, възмути се Гечев.

От своя страна Жельо Бойчев разясни, че от Българска социалистическа партия упорстват обект на отида на Сметната палата да бъдат постановленията на Министерски съвет, които утвърждават разноски отвън избраните в държавния бюджет. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР