ПГ БСП за България иска Сметната палата да извърши одит

...
ПГ БСП за България иска Сметната палата да извърши одит
Коментари Харесай

БСП атакува и държавното Монтажи за ремонта на язовири

ПГ " Българска социалистическа партия за България " желае Сметната палата да извърши одит на държавното сдружение " Монтажи " ЕАД. Това разгласи на брифинг в Народното събрание Румен Гечев от ПГ " Българска социалистическа партия за България ".

За задачата от левицата оферират на Народното събрание да одобри план на решение за възлагане на Сметната палата на одит за сходство при подписване и осъществяването на контракти по Закона за публични поръчки от " Монтажи " ЕАД за интервала 1 януари 2017 година и 31 декември 2020 година, заяви Гечев.

Депутатът напомни, че през 2018 година с решение на Министерски съвет са били отпуснати 500 млн. лева за незабавен ремонт на язовири. По думите му за задачата с посочените средства е бил повишен капиталът на " Държавна консолидационна компания " ЕАД, а в решението на кабинета, категорично е бил написан ремонтът на 416 язовира.

По думите му по-късно е станало ясно, че " Държавна консолидационна компания " ЕАД е упълномощила от своя страна ремонтните действия на своето дъщерно сдружение: " Монтажи " ЕАД, като за задачата е била предоставена и отпуснатите с решение на държавното управление средства в размер на 500 млн. лева

" Неясно остава формата на възлагане към " Монтажи " ЕАД, която е била употребена от Държавната консолидационна компания ", разяснява Гечев.

От левицата сложиха следните въпроси: направена ли е преценка дали сдружението има механически потенциал и нужния човешки запас за осъществяване на ремонтните действия, дали употребява подизъплнители за тези действия, както и по какъв аршин се прави изборът на подизпълнителите.

" Това може да се окаже един от венците на предизборната корупция на ръководещите ", разяснява депутатът. Гечев добави, че част от тези средства въобще не се вижда да са усвоени, защото някъде изобщо и не са започвани поправки.

Това е следващата офанзива на Българска социалистическа партия към държавно сдружение с презумция за вероятни корупциионни практики при възлагане на публични поръчки. Преди дни депутатите от левицата желаеха одит от Сметната палата и на държавното дружство " Автомагистрали ". В тази връзка от левицата поисаха и законадателна смяна в Закона за публичните поръчки, по-специално в член 14, в който категорично да се регламентира, че възлагането на дадена социална поръчка може да става, единствено тогава, когато съответната компания има потенциала да извърши 90 на 100 от активността. Управляващото болшинство в парлемента обаче отхвърли предлагането на Българска социалистическа партия.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР