Певицата Мадона е една от знаменитостите, посочени като обвиняеми в

...
Певицата Мадона е една от знаменитостите, посочени като обвиняеми в
Коментари Харесай

Вълна от искове залива знаменитости, рекламирали NFT и криптовалути

Певицата Мадона е една от звездите, посочени като обвинени в правосъдно дело, ориентирано против NFT команията Yuga Labs.

Причината? Изпълнителката възпяваше полезността на технологията на доставчика.    Куотърбекът на " Тампа Бей Бъканиърс " Том Брейди се появи в реклами, подкрепящи криптоборсата FTX, която ненадейно се срина през ноември. А Ким Кардашиян разпръскваше вдъхновение от NFT токените EMAX в Instagram.   Сега те и други известни персони са изправени пред цивилен искове от вложители, претърпели загуби от виртуални активи, както и пред инспекции от страна на регулаторните органи за хипотетично заблуждаване на капиталовата общност, оповестява The Wall Street Journal.

Съдебните каузи, които накараха доста сътрудници да предупредят клиентите си да не показват обществена поддръжка към тези рискови активи, биха могли да хвърлят светлина върху главните правила за рекламиране на криптовалути, както и пречките, които вложителите би трябвало да преодолеят, с цел да подведат под отговорност рекламните лица при сходни проблеми.   " Промотирането на една компания и промотирането на скъпи бумаги, издадени от нея, не е безусловно едно и също нещо ", споделя Тибор Наги, младши, юрист, който съставлява както ищци, по този начин и ответници в региона на криптовалутите пред изданието. " През идващите няколко месеца би трябвало да чакаме правосъдни насоки и изясненост по отношение на разпоредбите, които би трябвало да съблюдават известни персони в това отношение. "   Използването на известни инфлуенсъри от фирмите в криптоиндустрията се разгоря през 2021 година по време на всеобщия растеж в криптовалутите. Миналата година рекламите на криптовалути с известни персони даже бяха предавани по време на Супербол - най-голямото маркетингово събитие за годината в Съединени американски щати.

Адвокат Шон Масън от адвокатската адвокатска фирма Scott+Scott, който е подал няколко групови желае, разяснява, че доста звезди са разкрили, че могат да получат съществени суми, рекламирайки криптовалути, без да осъзнават правните си отговорности според федералните и щатските правила.
" Всички тези бързи и лесни пари, които се въртят в близост, притеглят хората ", изяснява той пред WSJ.   През декември един от исковете му беше ориентиран към софтуерната компания Yuga Labs, която създава NFT. Искът показва като ответници както Мадона, по този начин и половин дузина други звезди, обвинявайки ги в нарушение на законите за отбрана на потребителите в щата Калифорния и федералните закони за скъпите бумаги, като са разпространявали вложенията си в Bored Ape Yacht Club NFT, направени при изкуствено повишени цени, без да разкрият, че са получили отплата поради рекламната си активност.   През март Мадона разгласява в Twitter своя фотография дружно с логото на известна NFT компания, съпроводен с коментар: " Най-накрая влязох в метавселената ".

Два месеца по-късно тя получава хонорар от Bored Ape Yacht Club на стойност съвсем половин милион $, се твърди в желае, представен от WSJ. По-късно поп иконата популяризира технологията и в изявленията за разнообразни медии, напомня WSJ. 
  Говорител на Yuga Labs отвърна, че изказванията в желае са неоснователни. " Никога не сме плащали на никого, прочут или не, с цел да се причисли към нашия клуб ", споделя той.   Друг федерален иск, заведен във Флорида, твърди, че популяризирането на банкрутиралата криптоборса FTX от Том Брейди и други лица е предиздвикало потребителите да влагат в нерегистрирани скъпи бумаги, продавани на платформата на компанията.   Подсъдимите звезди са разкрили партньорствата си с FTX, само че в желае се твърди, че са нарушили законите за скъпите бумаги и за отбрана на потребителите във Флорида, като не са дали съответна информация за възнаграждението си в подмяна на рекламната си активност. Обвинението показва също по този начин, че те не са направили надлежна инспекция преди стартират да разпространяват продуктите на FTX.

Ищците по новата серия каузи предявяват разнообразни искания, някои от които са по федералното законодателство, а други - по щатските закони, които постановат редица правни условия за промотирането на финансови артикули. Някои искове се базират и на щатски закони, забраняващи нелоялни бизнес практики.

Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища на Съединени американски щати съобщи, че звездите, които промотират виртуални токени, които тя смята за скъпи бумаги, би трябвало да оповестят естеството, обсега и размера на дивидентите, които получават. Но отвън дейностите по използване на закона за всеки обособен случай, комисията не е дефинирала съответно своите възгледи за това кои цифрови активи попадат в обсега на тези отговорности, което оставя правната рамка в тази сфера прекомерно оптекаема, споделят адвокати, представени от изданието.
Повечето искове, подадени относително скоро, към момента не са довели до особени резултати. Федерален арбитър в Калифорния даже отхвърли групов иск против Ким Кардашиян и други звезди, като съобщи, че ищците не са изложили задоволително доказателства, че промоутърите на звездите са заговорничили с трети лица, с цел да покачат цената на цифровите токени.   " Съдът признава, че този иск поражда основателна угриженост по отношение на способността на звездите елементарно да убеждават милиони неразбиращи почитатели да вършат рискови вложения с невиждана лекост и обсег ", написа американският областен арбитър Майкъл Фицджералд, представен от WSJ. " Но въпреки че законът сигурно слага ограничавания във връзка с рекламата, той също по този начин чака от вложителите да работят рационално, преди да влагат активите си. "
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР