Петя Славова Единствената банка в България, която през 2016 г.

...
Петя Славова Единствената банка в България, която през 2016 г.
Коментари Харесай

Най-зле представилата се банка на стрес тестовете купува Виктория


Петя Славова

Единствената банка в България, която през 2016 година не мина стрес тестванията на банковата система, се оказа победител в конкуренцията за покупката на дъщерната на банкрутиралата КТБ Търговска банка " Виктория ". Това излиза наяве от известие на синдиците на КТБ Ангел Донов и Кристи Маринова, които са избрали купувача. Одобрение за договорката е обещано в края на март от страна на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който надзирава активността на синдиците.

Днес е подписан договорът с Инвестбанк, чийто ръководител на надзора е банкерката Петя Славова. Тя придобива 100% от капитала на ТБ " Виктория " (към 32 млн. лева.), само че против това би трябвало да изплати заема на дърщерната финансова институция към КТБ.

" Купувачът е поел обвързване за цялостно погасяване на експозицията на КТБ АД (н) към ТБ " Виктория " ЕАД ведно с дължимите лихви към датата на привършване на договорката ", оповестяват синдиците. Оттам допълват, че с помощта на договорката банкрутиралата КТБ в последна сметка излиза " на облага " в размер на 2.8 млн. лева от покупката на банка " Виктория " през юни 2014 година, т.е. дни преди банкрута на банката – майка.

В известието си до обществеността синдиците са предпочели да премълчат цената на договорката. Съобщава се единствено, че следва процедура пред Комисията за защита на конкуренцията за разрешаване на идната централизация.

През 2016 година, когато бе извършена огромна инспекция на активите и стрес проби на целия банков бранш, " Инвестбанк " се оказа единствената измежду 22-те проверявани банки, която на процедура не устоя стрес тестванията. Тогава тя не съумя да премине даже реалистичния сюжет на Българска народна банка за стопанската система и се оказа, че даже при него финансовата адекватност на Инвестбанк ще падне до минус 1.6%. В резултат от корекциите, направени по време на прегледа, базовата финансова адекватност на банката бе понижена от 14.6% на 6.5%.

За да излезе от обстановката, банката набеляза проект с съответни ограничения и преди година бе обявено, че тя е изпълнила рекомендациите на Българска народна банка и даже е формирала финансов остатък в размер на 10.6 млн. лева

Слабото показване на " Инвестбанк " на стрес теста през 2016 година не попречи на Българска народна банка през март тази година да даде авансово утвърждение на финансовата институция да се включи във финалния стадий от процедурата по продажба на ТБ " Виктория " дружно с банката на Цветелина Бориславова " Българо-американска кредитна банка ".

" Инвестбанк " и БАКБ се оказаха финалисти при следващия опит за продажба на " Виктория ", в който в началото се включиха четирима участника. Един от тях беше сдружението на Васил Божков " Вабо Интернал ", само че то не подаде обвързваща оферта. Консорциум от няколко австрийски компании - Kerbler Holding, Imfarr Beteiligungs и Green Finance, също беше измежду претендентите, само че се отхвърли на начален стадий. Eдна от фирмите - Kerbler Holding, преди участваше в консорциум с " Лев инс ", само че не бе позволена до финала.

След банкрута на КТБ продажбата на " Виктория " по този начин и не съумя да провокира сериозен интернационален инвеститорски интерес. Първият опит за договорка с банката се провали през март 2017 година, откакто Българска народна банка не позволи " Виктория " да бъде купена от Търговска банка Д. БАКБ на Цветелина Бориславова и " Инвестбанк " на Петя Славова и тогава участваха в процедурата, само че не бяха определени.

В предходната процедура " Инвестбанк " не подаде обвързваща оферта и отпадна на полуфинала. БАКБ стигна до финала, само че тогава за покупател беше предпочетена банката на Фуат Гювен Д Банк. Българска народна банка обаче не даде позволение за придобиването, защото определеният покупател искаше да резервира " Виктория " като обособена институция, което съгласно банковия регулатор не е стабилно, ще изисква непрекъсната поддръжка от Д Банк и може да потопи притежателя си.

Според информацията в " 24 часа " в този момент " Инвестбанк " е била определена за покупател, откакто е предложила усъвършенствана оферта, до момента в който БАКБ се е отказала да наддава непременно. По последна информация купувачът желае да консолидира двете банки, а не да остави " Виктория " като независима банка.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР