Петя Първанова подаде оставка като председател на Държавната агенция за

...
Петя Първанова подаде оставка като председател на Държавната агенция за
Коментари Харесай

Смениха шефа на агенция за бежанците заради незадоволителни резултати

Петя Първанова подаде оставка като ръководител на Държавната организация за бежанците след диалог в Министерския съвет. На нейно място е назначена Мариана Тошева. Първановата изясни оставката си с липса на доверие, от Министерски съвет - е незадоволителни резултати.

" Петя Първанова е освободена от поста си с решение на Министерския съвет през днешния ден поради незадоволителни резултати през годините , незадоволителна софтуерна и експертна обезпеченост и подготвеност за справяне с бежански рецесии. Въпреки, че единствено през последните три години на организацията са били обезпечавани средства в размер на 50 млн. лева, както от европрограми, по този начин и от държавния бюджет, липсва построен потенциал и запаси за ръководство на обстановката с разселените от Украйна лица ", оповестиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Според Първанова тази заран тя е извикана на диалог в Министерски съвет. По време на срещата е станало ясно, че взаимната работа не може да продължи. Думата " доверие " е застанала сред тях .

" Проведохме диалог преди министерски съвет с госпожа Калина Константинова и нещата са пределно ясни. Вижданията и основаната организация за водоравен метод не биха могли да реализират задачите, които се чакаха. Но по този начин или другояче думата " доверие " застана сред нас и смятам, че е безусловно на място подобаващ човек, на който е гласувано доверие, да оглави организацията и да направи нещата по този начин, както се чакат от държавното управление. Аз съм облекчена, че мислим в една и съща посока и когато вие чуете, че няма доверие във връзка с вас, единственото, което може да кажете, е, че щеше да бъде безконтролно, в случай че бях подала оставката си в най-критичните моменти, тъй че в този момент този диалог реши нещата сред нас и решението е и от двете страни ", изясни Първанова пред БНР.

Петя Първанова оглавяваше Държавната организация за бежанците от 16 март 2016 година Три години преди този момент тя бе първата жена-министър на вътрешните работи в състава на служебното държавно управление на Марин Райков.

За нов ръководител на ДАБ е назначена Мариана Тошева . Тя има близо 30 години професионален опит в работата с бежанци, написа в известието на Министерски съвет. Започва като координатор на план на ВКБООН " Местно заселване на бежанци в България " още пред 1993 година, по-късно се причислява към Български Хелзинкски комитет като заместник-директор на Програма за правна помощ на бежанци и мигранти, а от 2007 година до напълно скоро е изпълнявала длъжността програмен управител на Бежанско-мигрантска работа на Български червен кръст .

Тошева умее да ръководи и координира екипи и планове, тя е позната със своята приемливост и дарба да поддържа връзка с хора от разнообразни култури и среди, има опит в работата в мултикултурен екип, показват още от Министерски съвет. Владее немски, британски и съветски езици.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР