Петте медицински сестри, които вчера нахлуха в Партийния дом по

...
Петте медицински сестри, които вчера нахлуха в Партийния дом по
Коментари Харесай

Мед.сестрите не мърдат от Партийния дом, НСО ги убеждава

Петте медицински сестри, които през вчерашния ден нахлуха в Партийния дом по време на Здравна комисия и заплашиха, че ще спят там, до момента в който настояванията им не бъдат изпълнени, не престават да са в постройката на Народното събрание след бурна нощ и конфликт с НСО.

Това са организаторката на митинга на медицински сестри Мая Илиева, съпроводена от Бойка Анастасова, Надежда Маргинова, Димитрия Димитрова и Мариета Шарапчиева.

Пред news.bg сестрите описаха какво се е случило, откакто медиите си потеглиха към 20 ч. нощес.

Те са били посетени от представители на НСО, които охраняват постройката на Партийния дом, били са изпратени двама психолози и им е донесена храна и вода и са били предизвестени, че могат да останат в постройката до 22 ч. Сестрите са отказали да изпълнят нарежданията и са били оставени в зала 130, където се организира Здравна комисия.
 Дариткова видя целенасочена акция в дейностите на медицинските сестри Обновена
Дариткова видя целенасочена акция в дейностите на медицинските сестри

От Вътрешна македонска революционна организация и Движение за права и свободи също показаха позиция по тематиката

Около 4 ч. обаче, по думите им, в залата нахлуват " 20 яки мъжаги ".

" Те пристигнаха на напред и се спуснаха върху нас. Мен ме блъснаха, а нея започнаха да я дърпат, с цел да я смъкват през прозореца ", описа Димитрия Димитрова. От думите й стана ясно обаче, че през нощта те са били посещавани от НСО на няколко пъти, с цел да беседват с тях да изоставен непринудено постройката.

След това те са били посетени от шефа на НСО ген. Красимир Станчев, с който са водили " естествен " разговор.

В 4 ч. през нощта обаче защитата влезнала в залата и загасила осветлението, тогава сестрите се изплашили и решили, че ще им пуснат димки и по тази причина решили да излязат на прозорците, а едната от сестрите оповестила, че в случай че я атакуван, ще скочи през прозореца.
 Страх от НСО извел медсестрата на перваза на Партийния дом Обновена
Страх от НСО извел медсестрата на перваза на Партийния дом

Медицинските сестри се барикаридаха цяла нощ в постройката

За news.bg шефът на НСО изясни, че при такава опасност, те би трябвало да подхващат всички нужни ограничения, с цел да се предотврати случай.

Затова защитата - по неговите думи - 10 индивида с него самия - са влезнали в залата и са почнали да убеждават мед.сестрите да влязат. От видео, снимано от чиновник на Народното събрание, се вижда, че защитата стартира да убеждава сестрите, само че те стартират да се дърпат и да лежат по земята. Началникът на НСО Красимир Станчев даже е излязъл на перваза, с цел да беседва с качените по прозорците сестри. Там няколко часа заставам сестра Бойка Атанасова.

Мед.сестрите считат, че това е било нахлуване, а НСО твърди, че те са желали просто да ги смъкват от прозорците.

" Казаха ни, слезте да се стоплите влезете вътре и ние простаците повярвахме ", споделя сестра Димитрова. " И в един миг те нахлуха, 20 индивида ", добави тя.
 Протестиращите майки блокираха бул. „ Дондуков “
Протестиращите майки блокираха бул. „ Дондуков “

Остават на палатков лагер пред Министерския съвет...

Истинският екшън се случва в 7 ч., когато защитата стартира да смъква дамите от прозорците и тогава при дърпането, те получават дребни рани по ръцете.

Видимо, нито една от мед.сестрите няма нито една рана или контузия.

В момента сестрите са в залата и нямат никакво желание да си потеглят, чакат представители на властта и минимум депутатите от Здравна комисия. " Защото в случай че ни изведат, ние няма да влезем в нито една постройка на властта повече " , споделят сестрите.

Шефът на НСО има желание да ги убеждава още веднъж да излязат от залата и няма желание да подхваща нищо, с изключение на да води разговор с тях.

В залата с тях към този момент стои и някогашният омбудсман Мая Манолова.
 Искат ми оставката, тъй като съблюдавам закона, уверена Сачева
Искат ми оставката, тъй като съблюдавам закона, уверена Сачева

Тя удостовери, че законът за персоналната помощ няма да се анулира
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР