Петте медицински сестри, които по-рано се барикадираха в бившия партиен

...
Петте медицински сестри, които по-рано се барикадираха в бившия партиен
Коментари Харесай

Медицинските сестри се барикадираха в парламента и обявиха, че ще останат безсрочно

Петте медицински сестри, които по-рано се барикадираха в някогашния партиен дом, който в този момент се употребява от Народното събрание, оповестиха че ще останат там до момента в който политиците и виновните фактори в опазването на здравето не отидат да се срещнат с тях.

Акцията на сестрите е продължение на възобновения на 1 март митинг за по-добри заплати, условия на труд и промени в системата.

В отговор на изказванията, че митингът им е политически стимулиран, здравната сестра Ирина Узунова сподели:

„ За следващ път се разграничаваме от всичките лица, които се появяват тук и на наш тил се пробват да си създадат пиар. Няма да позволим никоя политическа партия да яхне нашия митинг ".

Напрежението ескалира тази заран, откакто една от сестрите - Бойка Анастасова излезе през прозореца и застана на перваза на втория етаж на постройката на някогашния партиен дом, застрашавайки живота си.

С убеждаването ѝ да се прибере беше зает персонално шефът на НСО ген. Красимир Станчев, като в постройката имаше и психолози.

Медицинската сестра Бойка Анастасова обаче отхвърляше да влезе, като твърдеше, че я е боязън и против нея и колежките ѝ е имало принуждение от страна на охранителите. От НСО обаче отхвърлят.

Малко след 8.30 часа Анастасова слезе от перваза на прозореца на Народното събрание, който се намира на равнището на третия етаж. Това се случи, откакто от НСО извършиха молбата на петимата медици при тях да дойдат публицисти.

В задочна имитация към ръководителя на здравната комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ, че сестрите са търсели нарочна провокация, Димитрия Димитрова от Пазарджик, която е измежду петте дами в залата, съобщи:

" Ние влизахме, когато те станаха, ние не сме закъснели. Недейте да си мислите, че на нас ни се дава думата току по този начин. Професията ни е на изгубване. Крепи се извънредно на пенсионерите, работа на второ и трето място и на ексклузивен труд, който поставят сътрудниците ".

Барикадиралите се пет дами декларират, че ще останат без краен период. От Национална работа " Охрана " помолиха публицистите да изоставен постройката и оповестиха, че ще договарят с медицинските сестри да се откажат от окупацията. Междувременно пред постройката на Народното събрание започнаха да се събират хора.

След като слезе от перваза, Бойка Анастасова описа :

„ В един миг изгасиха лампите. След като изгасиха лампите, ние останахме навънка - от горната страна върху перваза, отвътре и ги помолихме да не влизат, тъй като към този момент загубихме доверие в тях. И в идващия миг ни убедиха, че ще светнат лампите и ще излязат от вратата, ще затворят и ние ще можем да слезем.

В момента, в който слязохме и си съблякохме връхните облекла и седнахме, те подгониха и ни заблъскаха. Аз бях ето там в този край и те започнаха да ме гонят, да ме блъскат и аз се качих на прозореца и пристигнах тук, с цел да оказа помощ на Мая (Илиева) - тъй като те дърпаха четирима и изнасяха Мая.

Аз не съм пристигнала да се удрям и да се бутам. Главата ми сега е толкоз объркана. Не съм очаквала такова нещо. Ние седяхме добродушно и спокойно ето тука - просто седяхме и чакахме някои от нашите властимащи да прояви здравомислие, да седне и да приказва, тъй като това са неистини, които една година се изговарят. Една година се изговарят неистини, които нямат никакво покритие ".

" Аз съм тук в символ на взаимност към моите сътрудници ", беше безапелационна Анастасова:

" Аз съм член на етичната комисия на Синдиката на медицинските експерти и в качеството си на подобен съм тук в символ на взаимност към моите сътрудници ".

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и ръководител на здравната комисия Даниела Дариткова окачестви обстановката с барикадиралите се медицински сестри като целенасочена провокация. Дариткова разказа последователност на събитията от съвещанието на комисията през вчерашния ден, като изясни, че сестрите не са потърсили разговор с членовете й:

" По време на протичащо съвещание медицинските сестри нахлуха в залата и се насочиха в далечния ъгъл със столовете, където ги виждате и през днешния ден по камерите. Не се пробваха по никакъв метод да влязат в връзка с Комисията по опазване на здравето. Аз дръзвам отговорно за настоявам, че за мен това беше целеустремено проведена провокация "

Даниела Дариткова подлага на критика и дейностите на чиновниците на Националната работа защита:

" Най-големият въпрос, който си слагаме, е дали виновният за Националната работа за защита счита дейностите им за съответни, тъй като за мен в действителност беше извънредно рисково да оставят една жена в несигурно психическо положение на прозореца и двама видни представители на службата да не могат да се оправят с тази обстановка ".

Директорът на Националната работа за защита Красимир Станчев съобщи, че прекъсването на електричеството в окупираната от протестиращите медицински експерти зала през нощта е било " тактически ход ".

Той изясни дейностите на своите чиновници, пробвали да изведат дамите от постройката на някогашния партиен дом, с желанието да бъде обезпечена сигурността им:

" Сега желая да ви кажа, че едната от дамите още в осем и нещо, като влязох, ме предизвести да не се приближавам към нея, защото щяла да скочи през прозореца - вечерта. Така че тя си беше изявила това предпочитание да скача през прозореца. След това към четири часа загасихме тока, тогава в действителност излязоха извън. След като започнаха вашите репортажи и чух всичко, което като безпокойство изказвахте, че е рисков този миг, аз ги помолих да влязат вътре, след което, несъмнено, направихме това, което се случи... Почти 12 часа се опитахме по всевъзможен метод - аз ви споделям защо предприехме това деяние и вие след това видяхте, че ще стоим вътре и си приказваме с тях. Нищо повече не съм желал Просто желаех да не се качват по прозорците, желаех да ги обезпечим ", сподели Станчев.

Красимир Станчев разяснява, че случилото се с трите сестри в постройката на Народното събрание тази нощ е невиждан акт, който той нагледно съпостави с терористичен акт или похищение. Търсил е помощ от Министерство на вътрешните работи, не сподели за какво счита, че тя не е била задоволително съответна, единственото, което загатна е, че е очаквал да бъдат изпратени по-качествени психолози за водене на договаряния.

Според него принуждение не е имало. Анализ на грешките следва, в това число и на личното държание, само че сега в афект не може да направи този разбор.

Това, което следва в този момент и то е значимо, е да бъдат помолени медицинските сестри да изоставен постройката на Народното събрание - първо в разговор, в случай че не - разновидностите са да бъдат накарани, което, както изясни Красимир Станчев, значи да бъдат извадени от чиновници на Националната работа за защита и предадени на полицията.
Поведението на протестиращите медицински сестри е неприемлива провокация, съобщи депутатът от Вътрешна македонска революционна организация Александър Сиди:

" Народното събрание въпреки всичко е социална постройка. Не мисля, че това е методът и формата на митинг, изключително да висиш по прозорците - сигурно създаваше напрежение, а не опит за решение на проблемите ".

От Движение за права и свободи показаха цялостната си поддръжка за настояванията на медицинските сестри за почтено възнаграждение. Заместник-председателят на Народното събрание и член на здравната парламентарна комисия доктор Нигяр Джафер окачестви дейностите на медицинските сестри като обезверен опит да припомнят за проблемите си и прикани за диалози и за чуваемост:

" Категорично поддържаме настояванията на медицинските сестри и другите медицински експерти за по-добро възнаграждение. Това, което се случи, е обезверен опит на обезверени хора да привлекат вниманието към своите проблеми. Друг е въпросът, че считаме, че Бърнаут синдромът измежду медицинските експерти дава към този момент резултата. Смятаме и ние постоянно сме считали, че разговорът сред хората и сред институциите е по-добър вид за решаването на каквито и да е проблеми, в сравнение с опълчването. Призоваваме за диалози, само че и за чуваемост, тъй като до този миг не сме очевидци на резултати от тези диалози ".

Надежда Маргинова, участничка в митинга, приказва в ефира на предаването " Преди всички " по " Хоризонт ":

Защо стигнахте до тази радикална част от митинга?

" Защото за една година обиколихме всички институции и всички лица, от които зависи да се вземат решения на проблемите, които слагаме. И няма никакво развиване ".

Смятате, че с тази акция, в това число и със заплашваща живота на госпожа Атанасова демонстрация, ще провокирате чуваемост?

" Не...Ние по принцип пет дни бяхме на палатков лагер - в дъжд, в мраз, на вятър, никой не ни отрази, все едно, че сме невидими. Също и майките на деца с увреждания. Вчера дойдохме да присъстваме на Здравната комисия, да вземем присъединяване, да повдигнем въпроса, да се обърнем към господа лекарите, които сякаш не би трябвало да плюем, само че аз от тук нататък няма да спра да храча, да сложим нашите проблеми, да ни спомагат. Те изобщо не ни отразиха, излязоха си за пет минути, гласоподаваха небрежно единствената кандидатура за шеф на НЗОК и си потеглиха. И ние тогава взехме решение, че откакто не престават да ни пренебрегват, да се вършат, че ние не съществуваме и нямаме проблеми, няма да напуснем постройката на Народното събрание ".

" Жалко е, че по този метод една група от нашето общество - медицинските сестри, би трябвало да си търсят правата ". Така Виолета Желева от " Българска социалистическа партия за България " разяснява пред БНР проблема с ексалиращия митинг:

" Наистина верният въпрос е до каква степен стигнахме, тъй като аз считам, че това не е обикновено. Защо се стигна до това? Естествено е поради лъжата, която няколко пъти към този момент те чуха и се надяваха да бъде изменена тяхната обстановка и заплащането им да бъде по-справедливо и обикновено. Тази неистина да докара до това, че тези дами би трябвало да се барикадират. По този метод се ръководи страната ни - не един път сме го срещали и виждали. по какъв начин политиката се прави от една кола, от един джип и по какъв начин се раздават средства и по-късно хората биват лъгани ".

Вчера Българска социалистическа партия сезира Конституционния съд за Закона за обществените услуги, който беше признат предходната година, само че след серия митинги на наставнически организации влизането му в действие беше отсрочено до 1 юли.

На посещаване в Кърджали през вчерашния ден вечерта ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разяснява, че настояванията на медицинските експерти са обективни и държавното управление би трябвало да спре да ги лъже.

" Основателни претенции за възстановяване на изискванията на труд, нямат фрагменти, дават по две-три смени, работят при безчовечен условия. Веднъж към този момент ги излъгаха - Борисов ги излъга, че ще им увеличи заплатите. Даже сподели: Ето дал съм едни 50 милиона ли бяха и заплатите са вдигнати. Нищо сходно - с един лев не са им увеличени заплатите ", сподели Нинова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР