Петте коня, открити вчера сутринта на ГКПП "Дунав мост" в

...
Петте коня, открити вчера сутринта на ГКПП "Дунав мост" в
Коментари Харесай

Предадохме на Румъния коне, задържани на ГКПП Дунав мост

Петте коня, открити през вчерашния ден сутринта на Граничен контролно-пропусквателен пункт "Дунав мост " в камион, пътуващ към България, са предадени на румънските управляващи. Това заяви шефът на Областната дирекция по сигурност на храните в Русе доктор Георги Дяков.

Той съобщи, че в такива случаи има съглашение с Окръжната ветеринарно-санитарна дирекция и отбрана на храните в Гюргево, което е задействано.

"Румънските сътрудници ще подхващат избраните по техния закон дейности ", сподели Дяков, представен от Българска телеграфна агенция.

Според българското законодателство конете щяха да бъдат умъртвени по човечен метод, защото за тях не са показани документи за благосъстоятелност, за генезис и за здравно положение. Крайната мярка се ползва, с цел да се отбрани здравето на хора и животни, изясни Дяков.

Камионът със софийска регистрация, каран от 64-годишен румънец, бе спрян за инспекция към 6.30 ч. през вчерашния ден. Пред граничните служители на реда мъжът декларирал, че не транспортира товар. При огледа обаче се оказало, че транспортира пет коня. За тях водачът не показал документи за генезис, нямал и лиценз да транспортира животни. Обяснил, че щял да ги продава в България. Конете не са породисти, като най-вероятно мъжът ги е внасял у нас, с цел да бъдат употребявани за месо.

Дяков сподели, че на водача на камиона и на притежателя на транспортното средство са формирани актове.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР