Петсерийният документален филм Съ нами Бог на режисьора Степан Поляков

...
Петсерийният документален филм Съ нами Бог на режисьора Степан Поляков
Коментари Харесай

Премиерна прожекция показва "Съ нами Богъ" с участието на Симеон Сакскобургготски

Петсерийният документален филм " Съ нами Бог " на режисьора Степан Поляков с присъединяване на Симеон Сакскобургготски в ролята на самия себе си ще бъде показан за първи път довечера с прожекция от 19 ч. в Дома на киното. Продукцията се разказва като в " в никакъв случай неразказваната история на Третото Българско царство ".

В изявление за БНР създателят на поредицата, който признава, че " в някакъв смисъл, генетично " е монархист, защото дядо му е бил белогвардеец, споделя, че филмът е " отдаден на това, което Европа не разреши на България да покаже - скъсаната страничка от история на Европа ". По думите на създателя, " България има голямо въздействие върху процесите в начаото на XX век, макар че е преди малко освободено княжество, само че тя предопределя част от събитията, които са съдбоносни за цялото човечество. "

Като образец за това въздействие той сочи интервала в навечерието на войната през 1939 година, когато " огромните сили обезверено не желаят война, на инат на това, което ни се внушава ".

" Нито от една страна Англия, нито Германия и Италия въпреки това. И последната обезверена вяра цялото това безумство да спре се оказва в ръцете на България и на нейния монарх цар Борис III. Тогава те молят той да посредничи за определяне на някакъв мир, който няма да го има оттук-нататък. Ние виждаме в архивите едни извънредно любопитни, дори идилични фотоси на царя с царицата, които пътуват сред Италия, Англия. Едно сякаш нехайно лято, в което те обаче пробват да спасят Европа. Защо? Защото цар Борис III от една страна е доста непосредствен родственик с английския двор, от друга е съдружник с нашите съдружници Италия и Германия. Не е въпрос на ограничения и теглилки, само че цар Симеон сега има повече синя кръв, в сравнение с братовчедката Бети, както той назовава Елизабет II ", споделя още режисьорът.

Всеки от епизодите споделя за избран интервал от историята, само че съгласно режисьора един от главните заключения на цялата творба е, че страната ни има трима монарси, които възвръщат държавността, след това княжеството и царство България, само че никой от тях не си отива от този свят благополучен. " Всички те живеят трагично, не отнасят нищо от България. "

" Съ нами Богъ ", който по думите на режисьора занапред договаря за лъчение с огромните телевизионни канали в страната, е сниман на разнообразни знакови места в Европа като църквата " Света Троица " в градчето Страдфорд на Ейвън, Петерхоф, Ермитажа, Версай, Шонбрум и Бъкингам. Една от главните му местоположения се оказва и двореца Врана, където са фотосите с присъединяване на Симеон Сакскобургготски.

Макар да признава, че е необичайно да казваш " Втори дубъл, Ваше величество! ", Поляков акцентира, че Сакскобурготски е " първият коронован монарх, който играе роля " и че той е научил текста си по " най-безупречния и прелестен метод " на три езика - британски,испански и български.

Оператор на продукцията е Момчил Ангелов, а композитор на музиката Митко Щерев. Монтажът е дело на Цветелина Василева.

Това не е първи филм с присъединяване на Симеон Сакскобургготски. През 2011 година той взе участие с архивни фрагменти и изявление в документалния филм на Андрей Паунов " Момчето, което беше цар ", отдаден на неговата невероятна история на момче-цар, трансформирало се в изганик, а по-късно и в министър-председател на България.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кино (1016)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР